8:07 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Έλληνας επενδυτής Bitcoin μας συστήνει στον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Έλληνας επενδυτής Bitcoin μας συστήνει στον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων

To Bitcoin μετρά ήδη 11 χρόνια ζωής, διαψεύδοντας -προς το παρόν- τους πλέον καχύποπτους και πολέμιους, που το χαρακτήρισαν «εργαλείο σαπουνόφουσκας».

Το ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφηκε πριν λίγες μέρες, καθώς ξεπέρασε το επίπεδο των 34.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μέχρι, βέβαια, να καταρρίψει το επόμενο.

Με απλό τρόπο προσέγγισης μπορούμε να πούμε ότι το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain.

 Μια τεχνολογία που ήρθε για να μείνει. Το Βitcoin έχει κατακριθεί για την παράνομη χρήση του, τη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταβλητότητα της τιμής και «κλοπές» από τις μετατροπές με άλλα νομίσματα. Από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα, οι αντοχές του κλονίστηκαν, αλλά συνεχίζουν να δοκιμάζονται έως και σήμερα. 

Σφυρηλατημένο κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ως τεχνητά σπάνιος, κρυπτογραφικά ασφαλής τρόπος παράκαμψης των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών πρακτικών, το Bitcoin ίσως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπαρξιακή απειλή για το τραπεζικό σύστημα μόνο και μόνο επειδή η τιμή του αυξάνεται. Αλλά ούτε, βέβαια, δύναται να αγνοηθεί. Επέρχονται τεκτονικές αλλαγές. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να λάβουν δράση, αν θέλουν να ανταγωνιστούν τους ψηφιακούς αντιπάλους τους.

Έφτασε η ώρα της καταξίωσης του άγνωστου -μέχρι πρότινος – ψηφιακού κόσμου των κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία του blockchain είναι το μέλλον.

Το ενδιαφέρον συνεχίζει να μεγαλώνει και πλέον, οι παραδοσιακοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά τα cryptos, ενώ εξετάζουν πλέον τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν τα επόμενα χρόνια, βρισκόμενοι σε διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπόνησε σχέδιο για το δικό της ψηφιακό ευρώ, ο διαδικτυακός κολοσσός Facebook προχωρά στην έκδοση δικού του νομίσματος, η DBS της Σιγκαπούρης σχεδιάζει να αρχίσει να πραγματοποιεί τις δικές της συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα για εξειδικευμένους επενδυτές. Επίσης, η Κίνα έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες αυτές, με την κεντρική τράπεζα να έχει ήδη ολοκληρώσει πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα πληρωμών με ψηφιακό νόμισμα σε κατοίκους της πόλης Σενζέν. Τέλος, πριν από λίγες  ο Mr. Tesla έδειξε το όψιμο ενδιαφέρον του, ρωτώντας δημόσια στο Twitter έναν ειδικό σχετικά με την μετατροπή «μεγάλων συναλλαγών» του ισολογισμού της Tesla σε Βitcoin.

Πονοκέφαλο για τους ιθύνοντες των κεντρικών τραπεζών αποτελεί το γεγονός ότι μια μαζική φυγή προς ψηφιακά νομίσματα, θα μπορούσε να βλάψει τις εμπορικές τράπεζες, στερώντας τους τη φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης, όπως είναι οι καταθέσεις. Οψόμεθα…

Οι δικές μας δημοσιογραφικές γνώσεις μελετώντας και διεθνή δημοσιεύματα, κάπου εδώ στερεύουν. Γι’ αυτόν τον λόγο απευθυνθήκαμε στον ειδικό, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Αναφερόμαστε στον Έλληνα επενδυτή Βασίλη Τζάμπο, ο οποίος ασχολείται ενεργά την τελευταία εφταετία και μας συστήνει τον «μαγικό» χώρο των κρυπτονομισμάτων και του Βitcoin, εξηγώντας μας τι είναι τα cryptos, γιατί τo Βitcoin είναι το δημοφιλέστερο νόμισμα, συμβουλεύοντάς μας για το τι πρέπει να προσέξει κάποιος στον χώρο των cryptos πριν ακόμη ξεκινήσει να επενδύει. 

Κατ’ αρχάς θα ζητήσουμε να μεταφέρετε τη γνώση σας στους αναγνώστες μας που δεν είναι ενδεχομένως μυημένοι στον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Πείτε μας με απλά λόγια τι είναι το bitcoin, ως βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων;

Το bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας και σου επιτρέπει να κάνεις συναλλαγές παγκοσμίως χωρίς μεσάζοντες. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται πολύ γρήγορα μέσω ίντερνετ, με ασφάλεια και το κυριότερο με ελάχιστα έξοδα μεταφοράς. Η καταγραφή αυτών των συναλλαγών γίνεται με διαφάνεια μέσα σε ένα Online δημόσιο βιβλίο (Blockchain) και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Στην ουσία, μπορεί κάποιος να στείλει οποιαδήποτε ώρα, ανά τον κόσμο, ό,τι ποσό θέλει απευθείας στον παραλήπτη, με ελάχιστα έξοδα. 

Περιγράψτε μας τη διαδικασία «εξόρυξης» Bitcoin, υπάρχει εύκολος και δύσκολος δρόμος; Πόσο κοστοβόρο είναι για κάποιον χρήστη;

Η διαδικασία εξόρυξης του Bitcoin ξεκίνησε το 2009 και η οποία στη συνέχεια, έχει περάσει από διάφορα στάδια. Στην ουσία η εξόρυξη είναι απλά ένας μαθηματικός αλγόριθμος που στη λύση του, το αποτέλεσμα είναι το Bitcoin. 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή, ώστε να καταλάβουν οι αναγνώστες σας το πως εξελίχθηκε η εξόρυξη, από την έναρξη του, μέχρι σήμερα. Το 2009 όποιος είχε ένα υπολογιστή μπορούσε να εξορύξει Bitcoin, καθώς η ισχύς του υπολογιστή χρησιμοποιούνταν για να κάνει αυτές τις μαθηματικές πράξεις, έτσι ώστε να βρει τη λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται, με αποτέλεσμα η ανταμοιβή να είναι σε μορφή ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.  Αργότερα, λόγω της αύξησης του βαθμού δυσκολίας του, δημιουργήθηκαν ομάδες με πολλούς υπολογιστές ώστε να ανταπεξέλθουν στη δυνατότητα εξόρυξης του Bitcoin. Τα τελευταία χρόνια, τη σκυτάλη της εξόρυξης την έχουν αναλάβει μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν τεράστια επεξεργαστική ισχύ, τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις. 

Όσο αφορά το κόστος εξόρυξης, σύμφωνα με μια μελέτη που έχει γίνει παγκοσμίως, ώστε να δημιουργηθεί ένα Bitcoin, έδειξε για την Ελλάδα, ότι τα μηχανήματα εξόρυξης καταναλώνουν 9.000 ευρώ σε ρεύμα. Όπως καταλαβαίνεται για έναν απλό χρήστη που θέλει να βάλει τον υπολογιστή του να μπει σε αυτή τη διαδικασία, συνήθως το κάνει για εκπαιδευτικούς λόγους. 

 

ΛOγω της προσφορAς και της ζHτησης του Bitcoin που βλEπουμε τα τελευταIα χρOνια, φανταστεIτε τι μπορεί να προκYψει μετά το 2028, που βAσει του αλγOριθμου, δεν θα μποροYν να βγουν πολλA Bitcoin την ημEρα

 

Πόσα bitcoins κυκλοφορούν παγκοσμίως; Είναι ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές και με ποιο ρίσκο;

Αυτή τη στιγμή από τα 21.000.000 που θα εξορυχτούν συνολικά, κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 18.500.000 Bitcoin. Μπορείτε  να τα δείτε live στην σελίδα blockchain.com και για όσους δεν γνωρίζουν, βάσει του White Paper του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, η τελευταία  υποδιαίρεση του bitcoin θα εξορυχθεί το έτος 2140.  Ένα πολύ σημαντικό σημείο, είναι ότι μέχρι το 2028 θα έχουν εξορυχτεί τα 20.500.000 Bitcoin, πράγμα που σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα 112 χρόνια θα βγουν μόνο 500.000 Bitcoin. Αυτό συμβαίνει, γιατί κάθε τέσσερα  χρόνια τα Bitcoin που βγαίνουν καθημερινά, θα μοιράζονται στη μέση (το λεγόμενο Halving), με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι το έτος 2140. Λόγω της προσφοράς και της ζήτησης του Bitcoin που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, φανταστείτε τι μπορεί να προκύψει μετά το 2028, που βάσει του αλγόριθμου, δεν θα μπορούν να βγουν πολλά Bitcoin την ημέρα. Εάν συνεχιστεί αυτή η ζήτηση του Bitcoin, τότε μπορεί να δούμε διαφορετικές διακυμάνσεις στην τιμή του. 

Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημα εάν είναι ασφαλές για τους επενδυτές ή όχι, είναι μια συζήτηση που πραγματικά έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Η τιμή του Βitcoin, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ ασταθής και μπορεί να έχει συνεχώς μεγάλες διακυμάνσεις. Οπότε, ο καθένας που θέλει να ασχοληθεί γενικά με τα κρυπτονομίσματα, πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του, το θέμα τις τιμής. Το Bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 400 δισ. και κατέχει το 66% της κεφαλαιοποίησης από όλα τα κρυπτονομίσματα της αγοράς, από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε το πόσο δημοφιλές είναι. Από εκεί και πέρα, το ρίσκο για την επιλογή του κατάλληλου νομίσματος και όχι μόνο του Bitcoin, έχει να κάνει με το πόσο σωστά έχει ενημερωθεί ο κάθε χρήστης, σχετικά με το κάθε νόμισμα που υπάρχει στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 8.000 κρυπτονομίσματα στο coinmarketcap.com και το κάθε νόμισμα έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Οπότε, εφόσον υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα, ο κάθε επενδυτής έχει να επιλέξει με πολλή προσοχή ποιο από όλα να εμπιστευτεί.

Η τιμή του Bitcoin κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά. Παρουσίασε σκαμπανεβάσματα. Ποιοι λόγοι θεωρείτε ότι επηρεάζουν την μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος στην αγορά;

Πράγματι, η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τις 19.000$ που είχε αγγίξει το 2017 (σ.σ. έφτασε και τις 34.000$). Από τότε, η τιμή του παρουσίασε μεγάλη διακύμανση, με αποτέλεσμα πολλοί που είχαν αγοράσει bitcoin να μην το εμπιστευτούν ξανά. Παρόλα αυτά, από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές απόψεις, άλλες φορές θετικές και άλλες φορές αρνητικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διχάσει τον κόσμο και να μη ξέρει τι να κάνει! Επίσης, ένας άλλος λόγος που προκαλεί τη μεταβλητότητα της τιμής, είναι το ότι όσο πιο γνωστό γίνεται στο ευρύ κοινό το νόμισμα, τόσο περισσότερες συναλλαγές γίνονται στα ανταλλακτήρια που διαπραγματεύεται.

Ακόμα, το 2020 παρατηρήθηκε μια ανάπτυξη της ψηφιακής δραστηριότητας γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό κατά την προσωπική μου άποψη ήταν ένα καλό σημάδι στο τι θα ακολουθούσε. Το Bitcoin ξεπέρασε τις 34.000$ καταγράφοντας συνέχεια νέα ρεκόρ στην τιμή, με αποτέλεσμα ο κόσμος να θέλει όλο και περισσότερο να ενημερωθεί για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, με σκοπό να εισέλθει σε αυτήν τη νέα ψηφιακή οικονομία, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η μεταβλητότητα του Bitcoin έχει να κάνει με όλους αυτούς τους παράγοντες που εξήγησα, αλλά και στο ότι κάποιοι μεγάλοι επενδυτές βλέπουν θετικά την προοπτική αυτού του νομίσματος.

Θέση υπέρ του Βitcoin έλαβε ένας από τους διασημότερους αρνητές του, ο θρύλος της Wall Street Ray Dalio, με 140 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Πώς εξηγείται αυτή η στροφή πολλών επενδυτών στα κρυπτονομίσματα;

Αυτό ήταν αναμενόμενο να γίνει, γιατί στην ουσία, όπως θα έχετε δει τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αρχίσει η αγορά και αποδέχεται πλήρως την ψηφιακή οικονομία. Το bitcoin και η τεχνολογία η οποία βρίσκεται πίσω από αυτό, είναι συνεχώς πρώτο θέμα συζητήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο Ίντερνετ. Όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει να αποδέχονται αυτή την τεχνολογία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιώντας το Blockchain. Ακόμα  και σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρουν τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να θέλουν να δημιουργήσουν δικά τους ψηφιακά νόμισμα. Οπότε, ακόμα και αυτοί που έχουν ενδοιασμούς σχετικά με τη λειτουργία και την εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων, βλέποντας όλη την αγορά και σε όλο της το φάσμα να αρχίζει να το αποδέχεται, έχουν σοβαρούς λόγους να αναθεωρήσουν.

 

Έχουμε να κAνουμε με μια νEα τεχνολογIα, που αυτHν τη στιγμH αναπτYσσεται σε ολOκληρο τον κOσμο

 

Κεντρικές Τράπεζες, το Facebook, χώρες όπως η Σουηδία επεξεργάζονται σχέδια για την εισαγωγή νέων ψηφιακών νομισμάτων. Θεωρείτε ότι το μέλλον ανήκει στο Βitcoin, θα αντισταθεί στον ανταγωνισμό και θα παραμείνει ανθεκτικό;

Έχει αποδειχτεί, ότι όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να αντέξει, παρόλα τα σκαμπανεβάσματα τα οποία έχει κάνει. Είναι μόνο 10 χρόνια στην αγορά και ο κόσμος ουσιαστικά τώρα έχει αρχίσει να το βλέπει σοβαρά. Πρακτικά αν το δείτε, με μια διαφορετική ματιά, θα διαπιστώσετε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ καινούργιο. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα τεχνολογία, που αυτήν τη στιγμή αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μια σύντομη αναζήτηση στο internet, μπορείτε να βρείτε ότι οι περισσότερες start-up εταιρίες πλέον προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του Blockchain. Αυτό δείχνει πόσο ενδιαφέρον έχει αυτή η τεχνολογία του δημιουργού του Bitcoin (Satoshi Nakamoto). Η ψηφιακή οικονομία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολήσει και στο μέλλον. 

Ποιες είναι οι συμβουλές σας στον κόσμο που ενδιαφέρεται να επενδύσει στα cryptos;

Η προσωπική μου συμβουλή και άποψη πάνω στα κρυπτονομίσματα, καθώς εγώ είμαι ενεργά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία επτά χρόνια, είναι ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα καλό είναι να μάθει περισσότερα γι’ αυτά από έγκυρες πήγες στο διαδίκτυο. Οι γνώσεις που θα πρέπει να έχουν προτού αγοράσουν κρυπτονομίσματα είναι οι εξής:

α) Πώς ακριβώς μπορούν να κατεβάσουν ένα πορτοφόλι (Wallet), να το κάνουν εγκατάσταση στο κινητό ή τον υπολογιστή τους και να ενημερωθούν για τις λειτουργίες του.

β) Πώς να αποθηκεύσουν τις λέξεις-κλειδιά, το private key και τους κωδικούς, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να χάσουν τα νομίσματα.

γ) Πώς θα αγοράσουν το κατάλληλο νόμισμα και με ποιο τρόπο. 

Το coinmarketcap.com είναι η πιο έγκυρη κατά τη γνώμη μου ιστοσελίδα, που όλοι μπορούν να βρουν το κατάλληλο νόμισμα, να διαβάσουν το White Paper του κάθε νομίσματος και να επιλέξουν αυτό που θεωρούν ότι θα έχει και την ανάλογη ανάπτυξη. 

Επειδή ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων και η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτική στο μέλλον, πιστεύω ότι όσοι καταφέρουν να αντιληφθούν αυτήν την προοπτική που έχει αυτή η τεχνολογία, τότε θα είναι και αυτοί που θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω, ότι η Ελλάδα μας είναι πολύ ενεργή και θετική σε αυτήν τη νέα τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ελληνικές εταιρίες, με σοβαρές δομές, ώστε να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο, την εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές τράπεζες: Θα δέχονται bitcoin από το 2020

Θεσσαλονίκη: Φούρνος πουλάει ψωμί σε bitcoin!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας