8:04 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ελληνοτουρκικά: Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Ελληνοτουρκικά: Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Με σκοπό αλλά και με την ελπίδα να διατηρηθεί το καλό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα (13/11) στην τουρκική πρωτεύουσα οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική.

Η επανέναρξη των συζητήσεων, σηματοδοτείται μάλιστα από μία διαφοροποίηση, καθώς επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι για πρώτη φορά ένα πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, και όχι κάποιος ένστολος αξιωματικός, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή σελίδας και να «αποστρατιωτικοποιηθούν» οι διμερείς επαφές, δίνοντας τη θέση τους σε περισσότερο πολιτικά και διπλωματικά πεδία.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) άλλωστε αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των διμερών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

Το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένη αισιοδοξία και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τυχόν επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στην Αθήνα άλλωστε εκτός από τη βούληση, υπάρχει και η πεποίθηση ότι η νέα σύρραξη στο Ισραήλ και η ρευστότητα που αυτή προκαλεί στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτιμάται, δηλαδή, από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, ότι και η τουρκική πλευρά έχει λόγους να κινείται μεν σε ένα τεντωμένο σχοινί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη δύση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιλέξει στη δεδομένη φάση να αναζωπυρώσει ένα ακόμη μέτωπο, το «ελληνοτουρκικό».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας