9:12 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ελπίδες γεννά το πείραµα του Περού για ένα φθηνό φάρµακο της Covid-19

Ελπίδες γεννά το πείραµα του Περού για ένα φθηνό φάρµακο της Covid-19

Στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της λοίμωξης COVID- 19 επιστρατεύονται όχι μόνο μονοκλωνικά αντισώματα κι άλλα στοχευμένα αντιικά φάρμακα που η ανάπτυξη τους είναι δύσκολη -καμιά φορά εξίσου δύσκολη και πολύπλοκη με αυτή των εμβολίων-αλλά και κάποια φθηνά, γνωστά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια για άλλους θεραπευτικούς στόχους και που αποδεικνύονται πολύτιμα «όπλα» σε αυτόν τον άνισο πόλεμο.

Έτσι, μετά τα δεδομένα που ήρθαν τους τελευταίους μήνες για το ευρείας χρήσης κορτικοστεροειδες δεξαμεθαζονη, το οποίο έχει συμπεριληφθεί ήδη σε νοσοκομειακά πρωτόκολλα και χορηγείται μαζί με άλλα φάρμακα σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID- 19, νέα δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν την υποψηφιότητα που γνωστού αντιπαρασιτικού σκευάσματος ιβερμεκτίνη στην αντιμετώπιση της λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό.

Η ιβερμεκτίνη είναι γνωστή εδώ και χρόνια σαν κτηνιατρικό σκεύασμα για την αποπαρασίτωση των τετράποδων φίλων μας αλλά και σαν δερματολογικό σκεύασμα, ενώ στην μελέτη του πειράματος του Περού -που έλαβε παγκόσμια δημοσιότητα-δοκιμάστηκε και χορηγείται μόνο του ή και μαζί με ένα ρινικό σπρέι που περιέχει το συστατικό carragelose (από κόκκινα θαλάσσια άλγη), το οποίο διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Στο πείραμα του Περού ο γιατρός Γκουστάβο Τσανγκ (Gustavo Chang) συμπεριέλαβε 704 ασθενείς με λοίμωξη του νέου κορωνοϊού από 169 νοσοκομεία παγκοσμίως και διαπίστωσε ότι η ομάδα που έλαβε την ιβερμεκτίνη παρουσίασε μείωση της θνητότητας κατά 6,1 φορές σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε το σκεύασμα.

Παράλληλα, από τη Δομινικανή Δημοκρατία ο πνευμονολόγος J. Tavares συμπεριέλαβε σε μία χωριστή μελέτη 247 ασθενείς, οι οποίοι παρέμειναν σπίτι τους- δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο -και οι οποίοι έλαβαν την ιβερμεκτίνη μαζί με το σκεύασμα που περιέχει το ήπιο αντιφλεγμονώδες carragelose. Στη μελέτη αυτή κανένας ασθενής δεν πέθανε, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς το δείγμα είναι σχετικά μικρό -αφορά λιγότερο από 250 ασθενείς -και επίσης δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τη βαρύτητα της λοίμωξης των συμμετεχόντων στη μελέτη, αφού δεν νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.

Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης του νοσοκομείου «Αττικόν» επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν διαβάζουμε τα αποτελέσματα μελετών και φυσικά πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά ευρήματα, τα οποία προκύπτουν από μελέτες σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ο ίδιος μιλώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού- ένα θέμα που έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας- λέει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα με 100, 200 ή 300 ασθενείς και θα πρέπει να ανατρέξουμε σε μελέτες παρακολούθησης ανθρώπων που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη covid από την Αμερική και την Ασία οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία από τουλάχιστον 2.000 -3.000 ασθενείς.

Συνεπώς, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι να κατασταλάξει η έρευνα. Είναι, πάντως, ελπιδοφόρο το ότι σε μία παγκόσμια και πρωτόγνωρη πανδημία με περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεκρούς, υπάρχουν στην φαρέτρα εν δυνάμει «όπλα» απλά και φθηνά και δεν χρειάζεται να προσβλέπουμε μόνο σε ακριβά και σοφιστικέ φάρμακα που τώρα αναπτύσσονται, όσο περιμένουμε την άφιξη των COVID- 19 εμβολίων, τα οποία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα αργήσουν…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιόδρας: Ξεπεράσαμε το όριο κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων!

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας