18:27 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική

Ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 2000 χρόνια.
Το λιώσιμο των πάγων – που είναι 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου – στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 2.000 χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύνολο των κλιματικών δεδομένων CMIP6 για να εξετάσουν την εκτεταμένη απώλεια θαλάσσιου πάγου που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική. Με τον κίνδυνο να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, οι επιστήμονες κρουούν τον κώδωνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η επικεφαλής συγγραφέας Ρέιτσελ Ντάιμοντ εξήγησε ότι ενώ η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των θαλάσσιων πάγων το 2023 έγινε πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξακολουθεί να θεωρείται πολύ σπάνια σύμφωνα με τα μοντέλα.

Η ίδια αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το μεγάλο σύνολο κλιματικών μοντέλων για να διαπιστωθεί πόσο απίθανο ήταν στην πραγματικότητα να έχουμε τόσο χαμηλούς θαλάσσιους πάγους το 2023. Έχουμε μόνο σαράντα πέντε χρόνια δορυφορικών μετρήσεων των θαλάσσιων πάγων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση των αλλαγών στην έκταση των θαλάσσιων πάγων.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, το ρεκόρ της ελάχιστης έκτασης των θαλάσσιων πάγων θα ήταν ένα γεγονός που θα συνέβαινε μία φορά στα 2000 χρόνια χωρίς την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα μοντέλα για να εξετάσουν πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να ανακάμψει ο θαλάσσιος πάγος. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια δεν επιστρέφει όλος ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας