3:54 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ένας “φίλος από τα παλιά” για πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι

Ένας “φίλος από τα παλιά”  για πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι

Η Αγκυρα διόρισε νέο πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία. Όχι όμως έναν οποιονδήποτε διπλωμάτη. Ο νέος πρεσβευτής, Αλί Ονανέρ, υπήρξε την περίοδο 2002-2004 συμφοιτητής του γάλλου προέδρου στη διάσημη ΕΝΑ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παρισιού.

Η «Hurriyet» μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφία των δυο τους από εκείνες τις εποχές. Αναλυτές εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό. Η Τουρκία με τον διορισμό αυτό κάνει ένα πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε δύο χώρες έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων κρίσεων και συνεχώς διογκούμενης έντασης. Εξάλλου μια ματιά στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις τεχνικές της στην διπλωματία αποδεικνύει πως πρόκειται για μια “δοκιμασμένη συνταγή”.

Ο Αλί Ονανέρ μιλάει τα γαλλικά σαν μητρική του γλώσσα, πήρε το baccalauréat του από το λύκειο Charles-de-Gaulle της Άγκυρας και κάθισε στο Παρίσι στα ίδια έδρανα της ENA με τον Μακρόν: ανήκουν αμφότεροι στην τάξη, ή κλάση, Léopold-Sédar-Senghor της επίλεκτης σχολής. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά τη γαλλική κουλτούρα, αφού είχε υπηρετήσει στον παρελθόν ως διπλωμάτης στην τουρκική πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα από το 2002 έως το 2004, και μεταξύ 2012 και 2016.

Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και Αλί Ονανέρ είχαν μία έμμεση συνομιλία στο twitter: απαντώντας στο κάλεσμα που είχε κάνει τότε ο γάλλος πρόεδρος, στα τουρκικά, προς την Αγκυρα για την έναρξη ενός «καλοπροαίρετου, υπεύθυνου, χωρίς αφέλεια» διαλόγου. Τότε ο Ονανέρ είχε απευθύνει μία «φιλική συμβουλή» στον Μακρόν αποκαλώντας τον «φίλο του από το σχολείο»: «Μην περιμένετε, προχωρήστε, συνεχίστε».

Βέβαια οι  εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας είναι πολλές και οξείες λόγω διαφορών αναφορικά με τη Λιβύη, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και πιο πρόσφατα, τη διαμάχη ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και έγιναν ακόμη χειρότερες  όταν ο Ερντογάν αμφισβήτησε επανειλημμένως την «ψυχική υγεία» του Μακρόν, κατηγορώντας τον πως διεξάγει μία «εκστρατεία μίσους» κατά του Ισλάμ επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Γαλλίας να δημοσιεύει καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ και τα έβαλε με τον ισλαμιστικό «αυτονομισμό» στη Γαλλία.

Μπορεί άραγε ο  «φίλος από το σχολείο», ο Αλί Ονανέρ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μετριάσει στη γαλλική κοινή γνώμη τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει επανελλημένα ο Ερντογάν;

Ένας «τούρκος φίλος από τα παλιά» έχει πολύ δύσκολο δρόμο και έργο προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που έχει ανοίξει ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδίως την εποχή αυτή ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 στη Γαλλία και το 2023 στην Τουρκία – εκτός αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί έστω και για λίγο, μέχρι τον Μάρτιο ας υποθέσουμε, να καλοπιάσει το Παρίσι.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία για τις κυρώσεις CAATSA: Οι αμερικάνοι δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας