3:30 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Κρούσματα: Αστυνομικοί και Πυροσβέστες Ιχνηλάτες

Κρούσματα: Αστυνομικοί και Πυροσβέστες Ιχνηλάτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων για τον κορωνοϊό, ενώ τίθενται άμεσα σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων – πιθανόν και εντός της ημέρας.

Το πρώτο κέντρο θα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης» των επαφών, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των ασθενών στην Ελλάδα και να εφαρμόζουν τα απαιτούμενα μέτρα καραντίνας. Το κέντρο θα στελεχώσουν και περίπου 150 ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι.

Το δεύτερο από τα κέντρα επιχειρήσεων θα εδράζεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν παρακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό.

Οι ένστολοι θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ταυτόχρονα, εξετάζεται και η δημιουργία ενός τρίτου κέντρου επιχειρήσεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Εκεί θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Χοντρή αμέλεια ΕΟΔΥ με επιχειρηματία

Κορωνοϊός: Κλινικές στη Γερμανία δοκιμάζουν σε ασθενείς φάρμακα για τον ιό Έμπολα

Κορωνοϊός: Στην εντατική 3 από τους 34 νοσηλευόμενους

Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα   Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, το άρθρο 19 της ΠΝΠ προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα ενεργοποιεί διαφορετικά σχέδια, όπως τη δημιουργία υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές που τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις διαθέσιμες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έως τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον συντονισμό και την κατανομή αρμοδιοτήτων σε περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο επίπεδο 3.

Σήμερα, στελέχη της ΓΓΠΠ μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών με θέμα τον κορωνοϊό και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει αποθέματα σε υγειονομικό υλικό για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη προβλήματα, όπως η Ιταλία.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας