20:08 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής!

Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής!

Την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύθηκε η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτοντας πως για το 93% των Ευρωπαίων πολιτών το κόστος ζωής στην ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, με τους Έλληνες να έχουν τη χειρότερη άποψη από όλα τα κράτη-μέλη.

Tου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆Η 


Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στη δυσαρέσκεια αναφορικά με την ακρίβεια στην αγορά!


Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να καταγράφονται σε Ελλάδα (100%), Κύπρο (99%), Ιταλία και Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες).

Οι αυξανόμενες τιμές, για την ενέργεια και τα τρόφιμα, έχουν γίνει αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Προ αυτών των απογοητευτικών αποτελεσμάτων η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωνε: «Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα είναι η ώρα να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, να τιθασεύσουμε τους λογαριασμούς μας, να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη στις οικονομίες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας».

Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαπίστωσης, η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%.

Τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%).

Στην Ελλάδα τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86% αποτελεί η μετανάστευση, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84%.

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές, με τους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι οι πιο δυσαρεστημένοι από τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Ζοφερή προοπτική

Ένα επιπλέον 39% (29% για την Ελλάδα) δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.

Ένας άλλος χαρακτηριστικός δείκτης των αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών είναι η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», όπου παρατηρείται αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 14 μονάδων, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 86%.

Προκλήσεις

Οι μεγάλες και συνεχόμενες γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%). Η δημόσια υγεία επίσης παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι επίσης ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως πρώτη προτεραιότητα (58%), δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%), και τρίτη τη δημόσια υγεία (44%).

Υποστήριξη προς την ΕΕ

Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με ποσοστό 62% βλέπουν θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερο, στο 43%. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 59% αξιολογούν ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους-μέλους.

Σημειώνεται πως το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 1.009 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριος καβγάς on air Μαρινάκη – Τζανακόπουλου – Λοβέρδου: Ο “Μαδούρο” και τα “φιλοβασιλικά ερείπια” (Βίντεο)

ΝΔ: Ορίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας