22:46 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Έντονη ανησυχία Αναστασιάδη για τις απαράδεκτες αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών από τους τουρκοκύπριους

Έντονη ανησυχία  Αναστασιάδη για τις  απαράδεκτες αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών από τους τουρκοκύπριους

Συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι “κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου έντονη ανησυχία για τις όσες απαράδεκτες αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών έχει καταθέσει γραπτώς στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, αλλά και για την πρόσφατη απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας”.

“Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε στον κ. Μπορέλ την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί θετικά, όταν και εφόσον προσκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα σε μία νέα συνάντηση για την Κύπρο, έτσι ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος για να προσέλθουν οι δύο πλευρές σε έναν γόνιμο διάλογο, με ουσιαστικές προοπτικές επίτευξης λύσης”, επισημαίνει ο κ. Κούσιος και προσθέτει: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει και ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή του ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020, καθώς επίσης και στα όσα η Κοινή Δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο διαλαμβάνει”. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης “τόνισε περαιτέρω πως η λύση θα πρέπει να εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να είναι, βεβαίως, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης “ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τη θέση της ΕΕ ως προς την ανάγκη να παραμείνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξει την ίδια με τη δική μας πλευρά αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού”.

“Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η θετική στάση της Κύπρου στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των Βαρωσίων, την αποχή από προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και στεριά και από την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των Κρατών Μελών της. Χωρίς την ύπαρξη θετικής στάσης από τουρκικής πλευράς, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα ήταν αδύνατη η προσφορά θετικής ατζέντας προς την Τουρκία στον τομέα των ευρωτουρκικών” καταλήγει ο κ. Κούσιος.

Διαβάστε επίσης 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας