11:59 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Εντοπισμός 50 μορφών καρκίνου με μία μόνον εξέταση αίματος

Εντοπισμός 50 μορφών καρκίνου  με μία μόνον εξέταση αίματος

Την έναρξη των δοκιμών μιας νέας μεθόδου εξέτασης αίματος για τον εντοπισμό 50 μορφών καρκίνου στα μέσα του 2021, η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Grail, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας, η νέα εξέταση αίματος Galleri, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία, δίνει μια σημαντική ευκαιρία για τον εντοπισμό καρκίνων πρώιμου σταδίου, μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

Μέσω της συμφωνίας που σύναψε η NHS England, οι πρώτες δοκιμές σε ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν σε 165.000 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία.

Η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι το τεστ, το οποίο ελέγχει μοριακές αλλαγές στο αίμα, μπορεί να εντοπίσει καρκίνο στον λαιμό, τις ωοθήκες, το πάγκρεας, τον οισοφάγο και άλλους τύπους καρκίνου που είναι δύσκολο να διαγνωστούν στα αρχικά τους στάδια.

Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία NHS, «εάν το πρόγραμμα της NHS δείξει πως η μέθοδος λειτουργεί όπως αναμενόταν και για άτομα χωρίς συμπτώματα, θα διατεθεί ώστε να είναι συστηματικά διαθέσιμο».

Μετά από την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε πως, ήταν μια «πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη που μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, ο οποίος εξακολουθεί να παίρνει πολλούς ανθρώπους πριν την ώρα τους».

Διαβάστε επίσης 

ΠΑΓΝΗ: Αναβλήθηκαν χειρουργεία λόγω κρούσματος κορωνοϊού στην Ορθοπεδική Κλινική

Πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού: 40 € το μοριακό,10 € το rapid

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας