23:11 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

ΕΟΔΥ: Εντολή Πλεύρη να ελεγχθούν οι «εντολές πληρωμής» από τον Πολάκη

ΕΟΔΥ: Εντολή Πλεύρη να ελεγχθούν οι «εντολές πληρωμής» από τον Πολάκη

Να προχωρήσουν όλες οι νομικές ενέργειες για τις παράνομες πληρωμές, ζήτησε ο υπουργός Υγείας.

Κατεπείγουσα εντολή προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου ο ίδιος να ενημερωθεί εκτενώς, αλλά και να πραγματοποιηθούν από τον Οργανισμό, άμεσα και χωρις καμία καθυστερηση, ολες οι νομικες ενεργειες για την υπόθεση που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη για τις απευθείας αναθέσεις ποσών άνω των 9 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΔΥ την περίοδο 2017 – 2018, με την ιδιαιτερότητα ότι σε μερος των τιμολογίων των παράνομων πληρωμών υπάρχει αναφορά για την πληρωμή «με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγειας», δηλαδή του Παύλου Πολάκη.

Οι συγκεκριμένες πληρωμές έχουν κριθεί ως παράνομες με πόρισμα της αρχής διαφάνειας. Για τις συγκεκριμένες πληρωμές έχει αναφερθεί εκτενώς ο υπουργος σε απάντηση του σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Λιγνάδης: Το βούλευμα που παρατείνει την προσωρινή του κράτηση – “Είναι αμετανόητος”


Συγκεκριμένα, απαντώντας στην από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Σάκη Παπαδόπουλου, σχετικά με τον ΕΟΔΥ, ο Θάνος Πλεύρης έδωσε την εξής γραπτή, πολύ αναλυτική απάντηση, με αριθμό πρωτοκόλλου 60230 και ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2021:

«Επισημαίνεται επίσης ότι περιήλθε σε γνώση του Φορέα ότι δια σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου του Επικεφαλής της Μονάδος Επιθεωρήσεων και Ελέγχων με θέμα «Συσχέτιση με δικογραφία» διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου της ανωτέρω Υπηρεσίας που αφορά στον έλεγχο των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως καθολικό διάδοχο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, ο έλεγχος επικεντρώθηκε κυρίως στις παροχές υπηρεσιών φύλαξης, ενώ κριτήριο για την οριοθέτησή του αποτέλεσε το ύψος των τιμολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις παραπάνω εταιρείες κατά το χρονικό διάστημα που εκτείνεται από το έτος 2016 έως και τον Φεβρουάριο 2018, χρονικό σημείο που η παροχή υπηρεσιών φύλαξης προς τον Φορέα υλοποιούνταν στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα. Σημειωθήτω ότι, σύμφωνα με την ως άνω έκθεση ελέγχου, ορισμένα τιμολόγια των ανωτέρω εταιρειών, μεταξύ άλλων, εξοφλήθηκαν με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αφού κατά τις παραδοχές της ως άνω εκθέσεως «Στα εκδοθέντα τιμολόγια για της υπηρεσίες φύλαξης από την {………….}, βρέθηκαν είκοσι δύο (22) τιμολόγια, συνολικού ποσού 330.903,40€, στα οποία υπήρχε επί των τιμολογίων, στην περιγραφή της αιτιολογίας της παρεχόμενης υπηρεσίας, αναγραφόμενη – από τον υπεύθυνο υπάλληλο της εταιρείας – επισημείωση «με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού» ή «με εντολή Γενικού Γραμματέα». Δια της ως άνω εκθέσεως ελέγχου, η οποία φέρεται να έχει συσχετισθεί με έτερη ποινική δικογραφία, γίνεται ρητή σύσταση προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ «να μεριμνήσει για την ορθή και αξιόπιστη απεικόνιση των υποχρεώσεων και των συναλλαγών του Φορέα στο μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να γίνεται αναλυτικά καταγραφή των τιμολογίων, των εξοφλήσεων, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων δαπανών σύμφωνα με τις διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού, ως ισχύουν». Από τη μέχρι τούδε αναζήτηση, δεν προκύπτει να έχει εισέτι νομοτύπως και εμπροθέσμως δηλωθεί παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του συγκεκριμένου ελεγχόμενου υπαλλήλου. 4. Αναφορικώς με τις τυχόν αστικές αξιώσεις συλλήβδην, ο Φορέας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, όπως αυτά προβλέπονται από την διάταξη του άρ. 914 ΑΚ, σύμφωνα με τις εξελίξεις των ποινικών διαδικασιών, καθ’ ο μέρος δεν συντρέχει εν προκειμένω κίνδυνος παραγραφής των”»

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας