5:57 Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει η διαθεσιμότητα - κινητικότητα για 10.000 άτομα

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει η διαθεσιμότητα - κινητικότητα για 10.000 άτομα

To “πράσινο φως” από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, περιμένει να λάβει σήμερα το υπουργείο Υγείας, προκειμένεου να ξεκινήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Η κυβέρνηση έχει δώσει την εντολή να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες αλλαγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να περατωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Συνολικά η διαθεσιμότητα – κινητικότητα θα αφορά σε περίπου 10.000 άτομα, διοικητικών και υγειονομικών. Η διαδικασία, όπως ανέφερε την Τετάρτη στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, θα είναι σύντομη: «σε 15 με 20 ημέρες μπορεί να γίνει η μετακίνηση του προσωπικού» και με τρόπο που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα ή κενά στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στους γιατρούς.

georgiadis

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας παρουσίασαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία εκπροσώπων των γιατρών που συνεχίζουν για 14η ημέρα την απεργία τη μετακίνηση στο ΕΣΥ όλων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

H βασική ιδέα της μεταρρύθμισης, άλλωστε, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό και οι μονάδες του -πλην των φαρμακείωνθα περάσουν στο νέο σύστημα ΠΦΥ του ΕΣΥ. Για όσους γιατρούς επιλέξουν να μην ενταχθούν στο ΕΣΥ θα δοθεί η δυνατότητα υπογραφής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για να δέχονται περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων στο ιατρείο τους

Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, για τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ που θα μετακινηθεί στο ΕΣΥ θα υπάρξει ταχεία περίοδος διαθεσιμότητας, η οποία δεν θα ξεπεράσει τις 25 ημέρες. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κάνουν αίτηση εισδοχής στο ΕΣΥ, θα προσκομίσουν χαρτί από την εφορία ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο, θα γίνει αυστηρός έλεγχος ότι όντως το έκλεισαν -«ούτε έπιπλα δεν θα έχει μέσα το ιατρείο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης- και μετά θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

“Καμία απόλυση”

«Δεν θα απολύσουμε κανέναν, όλοι θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής», τόνισε ο υπουργός και κάλεσε τους γιατρούς να λήξουν την απεργία και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα ανέφερε ότι η πολυήμερη απεργία των γιατρών κατέδειξε ότι «δεν ήταν και τόσο μεγάλη ζημιά να κλείσουν τα πολυϊατρεία», οπότε απορρίπτεται το σχέδιο της τμηματικής διαθεσιμότητας.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, αν και κρίνουν θετικά τη δήλωση του υπουργού ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ζητούν πριν αποφασίσουν τη λήξη των κινητοποιήσεων, περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον μισθό και τον βαθμό που θα λάβουν στο ΕΣΥ, ενώ διεκδικούν η μετακίνησή τους να γίνει εντός των ορίων του δήμου στον οποίο ήδη εργάζονται. Χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ, Αθανάσιος Αποστολόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει ειδικά για τις χειρουργικές ειδικότητες, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα μεταφερθούν στο νέο σύστημα να έχουν τη δυνατότητα διενέργειας επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Χθες ο κ. Βαρνάβας, απαντώντας σε ερώτημα του υπουργού για το εάν θα μπορούσαν να ενταχθούν απευθείας γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, τόνισε ότι στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας οι γιατροί μπαίνουν έπειτα από διαδικασίες κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας