Μερικά πράγματα τελικά μόνο σε αυτή τη χώρα μπορούν να συμβούν. Για παράδειγμα οι πολυθεσίτες των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών.
Τα περίφημα ανεξάρτητα μέλη ΔΣ που βρίσκονται σε μία και δύο και τρεις και παραπάνω εταιρείες, σε επιτροπές ελέγχου και αλλού. Λες κι αυτή η χώρα δεν έχει ανθρώπους. Και το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουν να κάνουν τη… δουλειά. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε εμείς απάντηση. Μπορούμε να σκεφθούμε ότι δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι όσο φαίνονται, καθώς μπορεί ευθέως και διά της πλαγίας οδού να κουβαλούν εξαρτήσεις από το παρελθόν. Κάποιοι, δε, έχουν άγνωστες και γνωστές σχέσεις που δημιουργούν εξαρτήσεις. Αλλά ποιος να ψάξει για παράδειγμα την κυρία του κυρίου τραπεζίτη ή τον πρώην τραπεζίτη ή τον ξαδελφομπατζανάκη του υπουργού…
Ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι
Συνεχίζουμε με τα… ανέκδοτα της χώρας. Ανεξάρτητες Αρχές. Όπως λέμε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν δίνει λογαριασμό για το τι ακριβώς κάνει και όταν σκάσουν τα κανόνια αρχίζει το… κουκούλωμα. Για παράδειγμα ξέρει κανείς αν ελέγχθηκαν οι διοικούντες την Κεφαλαιαγορά που έλαβαν το 2015 συγκεκριμένες καταγγελίες για τη FolliFollie και δεν έκαναν τίποτα; Ξέρει κανείς πόσες υποθέσεις άνοιξαν ως έρευνα και με έναρξη διαδικασίας που καταλήγει σε ποινές και εξαφανίστηκαν από τη νυν αλλά και τις προηγούμενες διοικήσεις; Ξέρει κανείς πόσες χρηματιστηριακές λειτουργούν ή λειτουργούσαν ενώ δεν πληρούσαν τα ελάχιστα κριτήρια; Προφανώς όχι, και αν ξέρει, αυτό συμβαίνει μόνο αποσπασματικά. Και ο υπουργός Οικονομικών που θα πετύχει να ελέγχεται το ανεξέλεγκτο της Κεφαλαιαγοράς θα γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα. Γιατί ως γνωστόν, το ανεξέλεγκτο είναι και επικίνδυνο.
Ενδιαφέρον με το ζόρι
«Κατασκοτώθηκαν» να μπουν στη δημόσια εγγραφή της FAIS οι θεσμικοί επενδυτές, καθώς χρειάστηκε να κάνουν προσφορά 337.000 μετοχών και δύο ανάδοχες χρηματιστηριακές (οι τράπεζες δεν χρειάζεται, να είναι καλά τα αμοιβαία κεφάλαια, δηλαδή τα λεφτά του κόσμου) για να έχουμε κάλυψη 1,46 φορές. Αν εξαιρεθούν λοιπόν οι ανάδοχοι, η κάλυψη διαμορφώνεται σε 1,34 φορές. Και αν δεν έμπαιναν οι ανάδοχοι, οι υπόλοιποι εγγραφέντες θα έπαιρναν περισσότερες μετοχές. Οι αιτήσεις θεσμικών ήταν 63. Για να καταλάβουμε όμως τη διαφορά αρκεί να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της AlterEgo οι ειδικοί επενδυτές ήταν υπερδιπλάσιοι, καθώς ανήλθαν σε 127. Και αυτό καταδεικνύει πού υπήρχε ενδιαφέρον και πού ενδιαφέρον με το ζόρι.
Μηχανή μετρητών
Σε μηχανή παραγωγής μετρητών αναδεικνύεται ο ΟΠΑΠ, γεγονός που δικαιολογεί και τον ενθουσιασμό των επενδυτών μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων έτους. Ειδικά το περσινό δεύτερο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακό καθώς τα online παιχνίδια καλπάζουν στην κυριολεξία. Σημειώνεται ότι μόνο στο τέταρτο τρίμηνο ο ΟΠΑΠ παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές ροές 203 εκατ. ευρώ, ενώ όλη την περσινή χρονιά οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφθασαν στα 686 εκατ. ευρώ, από τις οποίες περίπου 395 εκατ. ευρώ παρήχθησαν στο δεύτερο εξάμηνο. Με αυτά τα στοιχεία είναι δεδομένη η προοπτική υψηλής και διαρκώς βελτιούμενης μερισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι αναμένεται και νέα σημαντική αύξηση εσόδων κατά τη φετινή χρονιά.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: