13:45 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Επεισόδια στην Κυπριακή Βουλή με αφορμή ψήφισμα για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου όταν διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για ψήφισμα σχετικά με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα.

Με το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, το οποίο υπερψήφισε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή, για τη Δημοκρατική Αντίσταση με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, η Πολιτεία καλείται να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, «τον οποίο η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα».

Περίπου 300 διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στο σημείο με το σύνθημα “Ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενής”.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, που κάλεσε σε «συλλαλητήριο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Κύπρου» και ανέφερε «σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας ενάντια στις προθέσεις των κομμάτων της Διχόνοιας «ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ».

Η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα για αποφυγή επεισοδίων με ισχυρές δυνάμεις, ενώ ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή έκλεισε στις 17:00. Σε επιστράτευση τέθηκαν μέλη από τις αντιοχλαγωγικές ομάδες της Αστυνομίας, ενώ τοποθετήθηκαν και κιγκλιδώματα.

Με τους διαμαρτυρομένους μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, άτομα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στελέχη του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μίλησε στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, Ανδρέας Κανίκλης. Ο κ. Κανίκλης ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την παρουσία τους και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι σήμερα δίνουμε όρκο ιερό και από τα βάθη της ψυχής μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου (του Γρίβα Διγενή), εις πείσμα των αντιδραστικών ανθελλήνων, δεξιών και αριστερών… ο Διγενής δεν απέθανε, ο Διγενής θα ζει στις ψυχές μας». Απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις εθνικές οργανώσεις, τα εθνικόφρονα σωματεία, τους διάφορους οργανωτές εθνικών εκδηλώσεων, εορτασμών και μνημόσυνων «να αποκλείσουν από κάθε συμμετοχή και παρουσία, τους υβριστές του αθάνατου αρχηγού μας Διγενή».

Οι διαμαρτυρόμενοι προς το τέλος της εκδήλωσης άναψαν φωτοβολίδες και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 με σημερινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε προετοιμασίες διαμαρτυριών έξω από τη Βουλή, σχετικά με τους προϋπολογισμούς και ότι «οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν χωρίς να είναι ενημερωμένοι οι Σύνδεσμοι και οφείλονται σε άτομα που αποφάσισαν να εκδηλώσουν προσωπικές απόψεις».

Ένταση στα γραφεία της ΕΔΕΚ
Η ένταση επεκτάθηκε στα γραφεία του κόμματος της ΕΔΕΚ, όπου άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, αποχώρησε από την συνεδρίαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για προμελετημένη και προσχεδιασμένη τραμπουκική ενέργεια.

Ομόθυμη καταδίκη των επεισοδίων
Επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο, είπε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζοντας λύπη και αποτροπιασμό.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «η εκδήλωση κάθε μορφής βίας, οι βανδαλισμοί στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι ύβρεις και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί απέναντι σε βουλευτές και βουλεύτριες αποτελούν μέγιστη προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως «τέτοια επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο. Εκφράζουμε λύπη και αποτροπιασμό για την καταπάτηση δημοκρατικών αρχών και αξιών», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Τα διαδραματισθέντα έξω από το κτίριο της Βουλής καταδίκασε η πλειοψηφία των κομμάτων με τοποθετήσεις την ώρα που άρχιζε η συζήτηση για τις τροπολογίες. Οι εκκλήσεις ήταν για ενότητα και αποφυγή νέου διχασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκέντρωση διαδηλωτών στην κυπριακή Βουλή

«Εμπόλεμη ζώνη» η κυπριακή Βουλή εν όψει αποκρατικοποιήσεων (φωτο)

Ροή Ειδήσεων