22:42 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Επεισόδιο στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών

Επεισόδιο στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών

Νέο επεισόδιο εκδηλώθηκε στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών, το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενώ ενήμερη είναι, επίσης, η Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά το πρωινό περιστατικό, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στις 6:00 το πρωί της Τρίτης, γεωργός πήγε στην περιοχή για να καλλιεργήσει τα χωράφια του και εκεί πήγαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη προσέγγισαν τον γεωργό και τον παρότρυναν να φύγει από την περιοχή γιατί είναι επικίνδυνο και θα τον συλλάμβαναν οι Τούρκοι», ανέφερε ο Κοινοτάρχης, σημειώνοντας ότι όταν ο ίδιος μετέβη στον χώρο. στις 08:00, ο γεωργός είχε σχεδόν τελειώσει τις δουλειές του.

«Όταν ο γεωργός απάντησε [στα ΗΕ] ότι καλλιεργεί το χωράφι εδώ και 15 χρόνια, εκείνοι τον ρώτησαν γιατί δεν πάει στο φυλάκιο που ανήγειραν οι Τούρκοι για να διαμαρτυρηθεί_», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι έχουν αυτές τις οδηγίες και ότι έχουν πληροφορίες ότι «_σε λίγο οι Τούρκοι θα έρθουν για να συλλάβουν τον γεωργό».

Πράγματι, ανέφερε ο Κοινοτάρχης Δένειας, «_σε μισή ώρα κατέβηκαν Τούρκοι στρατιώτες με φορτηγά, αλλά ο γεωργός ήταν προς το τέλος (σσ: των εργασιών του) και ήταν δύσκολο να τον συλλάβουν γιατί ήταν κλεισμένος μέσα στο τρακτέρ του. Ο γεωργός τελείωσε τη δουλειά του και έφυγε_».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο ίδιος γεωργός μετέβη ξανά εκεί το απόγευμα της Τρίτης μαζί με άλλους γεωργούς, γιατί είναι τα χωράφια τους εκεί. «_Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν_», σημείωσε, για αυτό και ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τους γεωργούς «_γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί_». Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, «_το απόγευμα της Τρίτης οι Τούρκοι έφεραν νέους στρατιώτες_».

Ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι, «_μόλις πήγαν οι γεωργοί στην περιοχή για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, κατέβηκαν και οι Τούρκοι με στρατιωτικό αυτοκίνητο, από το οποίο κατέβασαν κάποιους στρατιώτες, οι οποίοι προχώρησαν εντός της νεκρής ζώνης και κρύφτηκαν πίσω από κάποιους θάμνους (παλλούρες)_».

Οι Τούρκοι, συνέχισε, βρίσκονται στα φυλάκιά τους και στους θάμνους, 50 μέτρα μακριά. «_Υπάρχει και συνεργείο ε/κ τηλεοπτικού σταθμού που καταγράφει τις εικόνες για σκοπούς τεκμηρίωσης_», σημείωσε. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε περαιτέρω ότι για το συμβάν ενημερώθηκε τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Φρουρά. Από το ΥΠΕΞ είπαν, ανέφερε, ότι θα επισκεφθούν την περιοχή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενώ _«το μεσημέρι πέρασαν από την περιοχή στρατιωτικοί που είναι υπεύθυνοι για τη νεκρή ζώνη και συνομιλήσαμε_».

Χθες, «_πήγαν κι άλλοι γεωργοί και ήταν οι Τούρκοι εκεί. Οι γεωργοί τελείωσαν τη δουλειά τους και έφυγαν χωρίς ενόχληση_», κατέληξε ο Κοινοτάρχης Δένειας.

Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέτρεψε να υπάρξει οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή της Δένειας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Κληθείς να αναφέρει τι συνέβη σήμερα στην περιοχή της Δένειας και σχετικά με τις καταγγελίες για ενόχληση και απειλές Ε/κ αγρότη από Τούρκους στρατιώτες, ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι ο αγρότης εργαζόταν χωρίς άδεια εντός της νεκρής ζώνης και βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, «παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι έπρεπε να επιστρέψει. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν παρούσα και η παρουσία μας απέτρεψε οποιαδήποτε ένταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερσίν Τατάρ: Στόχος των Ελληνοκυπρίων η ένωση με την Ελλάδα

Τουρκία: «Προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων» για Αμμόχωστο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας