20:08 Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων στην Κύπρο

Επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων στην Κύπρο

Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή το νέο ωράριο στα καταστήματα, με την Κυβέρνηση να εκτιμά ότι η επέκταση των ωραρίων αφενός θα τονώσει την οικονομία και αφετέρου θα δώσει δυνατότητες τόνωσης της απασχόλησης.

Με βάση τα τροποποιητικά διατάγματα που εξέδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5:00 πμ μέχρι τις 10:00μμ – 11.00 μμ καθώς και την Κυριακή, από τις 9:00 πμ μέχρι τις 9:00 μμ – 11 μμ, ανάλογα με την επαρχία.

“Στόχος της απόφασης αυτής είναι όπως αρθούν οι περιορισμοί, οι οποίοι στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας, έτσι ώστε όλα τα καταστήματα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Επιπρόσθετα και λόγω της μεγάλης ανεργίας, θα πρέπει να εξευρεθεί κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό”, αναφέρεται σε επιστολή της κ. Αιμιλιανίδου προς το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να λειτουργήσει και ως μοχλός τόνωσης της απασχόλησης υπό την έννοια ότι ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας, τόσο κατά τις καθημερινές, περιλαμβανομένης και της Τετάρτης, όσο και κατά τις Κυριακές θα καλύπτεται κατά 50% τουλάχιστον με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης.

Όπως είναι γνωστό το εν λόγω Σχέδιο αφορά την απασχόληση εργαζομένων έστω και με μερική απασχόληση με κάλυψη του 65% του μισθού τους.

Η κ. Αιμιλιανίδου τονίζει ότι “όλο το σύστημα θα ελέγχεται αυστηρά με τρόπο έτσι ώστε αφενός η επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται και αφετέρου να μην καταστρατηγούνται οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων”.

Σημειώνει ακόμη πως η ίδια αναμένει, “όπως προβλέπεται άλλωστε και στην σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι οι οργανώσεις σας θα ενεργήσουν κατάλληλα έτσι ώστε τα επηρεαζόμενα μέλη σας υλοποιήσουν την πρόνοια που αφορά την απασχόληση νέου προσωπικού, τόσο για την άμβλυνση του πολύ σοβαρού προβλήματος ανεργίας που παρουσιάζεται όσο και να επιτύχει στο σύνολο της η όλη προσπάθεια που αναλαμβάνεται».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας