4:52 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Επεξεργάζεται παύση της μαζικής συλλογής δεδομένων από την NSA ο Ομπάμα

Επεξεργάζεται παύση της μαζικής συλλογής δεδομένων από την NSA ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε την Πέμπτη το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο προβλέπει πως τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται στις ΗΠΑ δεν θα συλλέγονται πλέον, ούτε θα αποθηκεύονται από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αλλά θα παραμένουν στην κυριότητα των εταιρειών τηλεφωνίας.

«Αφού μελέτησα με προσοχή τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισα ότι ο καλύτερος δρόμος είναι το κράτος να μην συλλέγει πλέον, ούτε να αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα όπως-όπως» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο που σκοπεύει να υποβάλει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Αντ’ αυτού, τα δεδομένα θα πρέπει να παραμένουν στις εταιρείες τηλεφωνίας» προσθέτει.

Ο Ομπάμα σημειώνει ότι θα ήθελε να δοθεί τέλος στο πρόγραμμα τηλεφωνικής παρακολούθησης όπως αυτό υφίσταται σήμερα και το οποίο αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν τον περσινό Ιούνιο, διαφυλάσσοντας ωστόσο παράλληλα την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών να εντοπίζουν ενδεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις υπόπτων τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την πρότασή του, η οποία χρειάζεται την υιοθέτηση ενός νέου νόμου από το Κογκρέσο, οι αρχές θα πρέπει κατ’ αρχήν να εξασφαλίζουν ένταλμα από έναν δικαστή του Fisc, του μυστικού δικαστηρίου εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών, για να μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες τηλεφωνίας λεπτομέρειες για τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός συγκεκριμένου τηλεφωνικού αριθμού (διάρκεια, χρονολογικός κατάλογος κλήσεων, αριθμοί που εκλήθησαν, αλλά όχι τις εγγραφές των συνομιλιών). Μια εξαίρεση προβλέπεται στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια.

«Η προσέγγιση αυτή θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τις ανάγκες μας σε δεδομένα ενισχύοντας ταυτοχρόνως την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και αποθηκεύονται οι πληροφορίες» διευκρινίζει ο Μπαράκ Ομπάμα στην ανακοίνωσή του.

Εν αναμονή της ψήφισης μιας μεταρρύθμισης από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την δικαιοσύνη να παρατείνει κατά 90 ημέρες το σημερινό τηλεφωνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας