18:02 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

"Επιχείρηση πτωχοί... πετρελαιάδες"

"Επιχείρηση πτωχοί... πετρελαιάδες"

Γράφει ο ειδικός συνεργάτης

Στα χέρια ανώτατων κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία γνωστών πετρελαϊκών ομίλων που φαίνονται να… “γονατίζουν” από την οικονομική κρίση. Πρόκειται για τις εταιρείες κολοσσούς οι οποίες τζιράρουν δισεκατομμύρια, αλλά εμφανίζουν κέρδη μερικών δεκάδων εκατομμυρίων με αποτέλεσμα να φορολογούνται όσο και τα… παιχνιδάδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που αποτελεί μόνιμη “πληγή” της χώρας αλλά και η ορθότερη φορολόγηση των εταιρειών-κολοσσών που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή-προμήθεια-εμπορία των υγρών καυσίμων. 

Ήδη στα χέρια των αρμοδίων βρίσκονται αναλυτικές εκθέσεις που καταγράφουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς εκτός από το λαθρεμπόριο εγείρονται και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Τζιράρουν δισ., δηλώνουν “ψίχουλα”

Το ερώτημα είναι ένα: Είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες κερδοφόρες και συμφέρουσες επιχειρήσεις; Η τουλάχιστον εμφανίζονται ως κερδοφόρες; Την απάντηση έρχεται να δώσει το Ι∆ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, γνωστό και ως ΙΟΒΕ, πρόεδρος του οποίου διετέλεσε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας.

Το ΙΟΒΕ, λοιπόν, στο πλαίσιο της δράσης του, εκπόνησε Έκθεση με τίτλο «Συγκεντρωτικά Στοιχεία και Αριθµοδείκτες του Κλάδου Πετρελαιοειδών για το έτος 2012», η οποία κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013 και αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την εικόνα των εταιριών του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτή την Έκθεση: «Το 2012 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν σε €12.472 εκατ. έναντι €13.531 εκατ. το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 8%. Η σημαντική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι ήπιες κλιματικές συνθήκες και η εμβάθυνση της ύφεσης της ελληνικής Οικονομίας, οδήγησαν το 2012 σε κατακόρυφη πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 28%, μετά τη μείωση κατά 5,1% την περίοδο 2010/2011. Τα μικτά κέρδη το 2012 περιορίστηκαν υποχωρώντας στα €405 εκατ., έναντι €489 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.…Μικτό Περιθώριο Κέρδους: (Μικτά Κέρδη / Αξία Πωλήσεων)*100

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί ένδειξη της πολιτικής αγορών-πωλήσεων που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις και θεωρείται σημαντικό μέτρο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των διοικήσεών τους. Μια υψηλή τιμή του δείκτη δείχνει την ικανότητα των επιχειρήσεων για επίτευξη φθηνών αγορών και πωλήσεων σε υψηλές τιμές.
… Η μεγαλύτερη μεταβολή του κόστους πωληθέντων έναντι της αξίας των πωλήσεων, μείωσε τα μικτά κέρδη το 2012, µε αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους των εξεταζόμενων εταιρειών να μειωθεί σε 3,2%, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση µε το 2011».

Με απλά λόγια οι εξεταζόμενες εταιρίες πετρελαιοειδών είχαν συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποκόμισαν μικτά κέρδη 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε 3,2% μικτό κέρδος! 

Στην Έκθεση αναφέρεται επίσης ο αριθμοδείκτης Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων:

«Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων προ & μετά φόρων: (ΚΠΦ/ Μ.Ο. διετίας Καθαρής Θέσης)*100 & (ΚΜΦ/ Μ.Ο. διετίας Καθαρής Θέσης) *100.
Ο αριθμοδείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων απεικονίζει την κερδοφόρα δυναμικότητα των επιχειρήσεων. Η υψηλή τιμή του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αποτελεί ένδειξη ευημερίας των εξεταζόμενων επιχειρήσεων.
…Το 2012, η μείωση των προ φόρων κερδών οδήγησε την προ φόρων αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε επιδείνωση κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το -9,1%. Παρόμοια πορεία είχε και ο δείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους, ο οποίος έφτασε κοντά στο -11%, υποχωρώντας σημαντικά σε σχέση µε το 2010.»

Ουσιαστικά λοιπόν, η Έκθεση φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όποιος επένδυσε στην εμπορία πετρελαιοειδών, είδε τα κεφάλαια του να μειώνονται το 2012 κατά περίπου 10%!

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ, φαίνεται να έχουν διαχρονική ισχύ. Σαφώς υπήρξε μια πτώση των αριθμοδεικτών εν μέσω κρίσης, άλλα τα συμπεράσματα ισχύουν για το σύνολο της περιόδου 2000 – 2012.

Τεράστια ποσά, « ελάχιστα κέρδη» ή ακόμα και ζημίες!

Συνεπώς, δεν δικαιούται κανείς να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι υπάρχει λαθρεμπόριο καυσίμων, ούτε από την διαπίστωση ότι στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκονται οι ίδιες οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών!
Όμως, είναι προφανές ότι όσοι επένδυσαν στην εμπορία πετρελαιοειδών, όταν δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους τζιράρουν δισ. για να βγάλουν «ψίχουλα»! Ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος: Αν δεχτούμε ότι οι εταιρίες με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα είναι μη κερδοφόρες ή ακόμα και ζημιογόνες, αυτό θα έχει φυσικά ως αποτέλεσμα την ελάχιστη συνεισφορά του κλάδου στα κρατικά ταμεία.

Άραγε, έχει αναρωτηθεί κανείς τι φόρο πληρώνουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών με ετήσιο κύκλο εργασιών 12 δισ. ευρώ;

Τα νούμερα της Έκθεσης του ΙΟΒΕ προκαλούν ανατριχίλα!

Για το 2012 οι φόροι που κατέληξαν στα κρατικά ταμεία από τον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχονται στα… 13 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,1% επί του συνολικού τζίρου!

Βέβαια οι εταιρίες πετρελαιοειδών ισχυρίζονται ότι προσφέρουν στον κρατικό κορβανά ετησίως περί τα 4 δισ. ευρώ με τη μορφή δασμών και φόρων Αγοράς. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα 4 δισ. καταβάλλονται από τους καταναλωτές στις εταιρίες πετρελαιοειδών κατά την αγορά των προϊόντων και στη συνέχεια οι εταιρίες τα αποδίδουν στο κράτος.

Επειδή πράγματι τα νούμερα είναι τεράστια και ασφαλώς προκαλούν ίλιγγο, παραθέτουμε ένα μικρό παράδειγμα αναλογίας για να γίνουν πιο κατανοητά τα οικονομικά μεγέθη:

Αν, παραδείγματος χάριν, μια εταιρία με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών πετρελαιοειδών είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 1.000.000 €, τότε με μικτό κέρδος 3,2% θα είχε έσοδα (μικτά) 32.000 € και θα απέδιδε φόρο 0,1%, δηλαδή… 1.000 €. Και για καθαρό κέρδος… ούτε κουβέντα!
Όσο απλοϊκό και αν είναι το παράδειγμα, αναδεικνύει με ξεκάθαρό τρόπο, την… «τραγική» κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πετρελαιάδες.

Eίναι ενδεικτικό ότι πολύ γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία στον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2012 για κύκλο εργασιών ύψους 9,68 δισ. ευρώ δήλωσε «κέρδη μετά από φόρους» της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ!

Με άλλα λόγια η εταιρία με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα κερδίζει όσα και… ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών!

Στις οικονομικές καταστάσεις της μιας εταιρίας παιχνιδιών, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι για κύκλο εργασιών ύψους 502 εκατ. ευρώ (20 φορές μικρότερο από αυτόν της πετρελαϊκής), είχε «κέρδη μετά από φόρους» της τάξεως των 73 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας