11:19 Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Επιφυλακτικός ο Ερντογάν με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Επιφυλακτικός ο Ερντογάν με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τήρησε σήμερα επιφυλακτική στάση απέναντι στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξή της.

Ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα.

“Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε μόνιμη, αλλά έχει ανακοινωθεί μια προσωρινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτήν τη διαδικασία”.

Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παρουσίασαν σήμερα μέρος της μελλοντικής τους κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε επίσης επιφυλακτικός για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει βιασύνη” για την αναγνώριση του νέου καθεστώτος.

Την Δευτέρα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της αφγανικής επικράτειας, ισχυριζόμενοι ότι κέρδισαν την κρίσιμη μάχη στην κοιλάδα Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στο καθεστώς τους.

Αλλά για τον Τσαβούσογλου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση αναμονής πριν αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, θέση παρόμοια με αυτήν που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η νέα αφγανική κυβέρνηση πρέπει να είναι “χωρίς αποκλεισμούς”, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες και εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της χώρας πρέπει να λάβουν υπουργικές θέσεις, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, όπου έχει ακόμη διπλωματική παρουσία, για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας να ξαναλειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την πρώτη κυβέρνηση – Μουλάς ο επικεφαλής, καταζητούμενος από το FBI ο Υπουργός Εσωτερικών

Επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν τις συνθήκες αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας