13:00 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Επιμένει ο Παρασκευόπουλος για τις φυλακές – αναπόφευκτος για πολλούς ο υποτροπιασμός

Επιμένει ο Παρασκευόπουλος για τις φυλακές – αναπόφευκτος για πολλούς ο υποτροπιασμός
  • «Η νομοθεσία ήταν έκτακτη, ήταν προσωρινή. Ο νομός πρέπει να αλλάξει. Υποθέτω ότι θα αλλάξει στην κατεύθυνση των πιο λελογισμένων ποινών και των ποιο αυστηρών προϋποθέσεων απόλυσης»
  • “H ψήφιση του νέου ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα που θα εισάγει νέο σύστημα ποινών, και συνεπώς δεν θα απαιτούνται αποσυμφορητικοί νόμοι”

Ο νόμος για πρόωρες αποφυλακίσεις ήταν έκτακτο μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και θα πρέπει να λήξει μόλις οι συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα βελτιωθούν, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδεχόμενος μάλιστα ότι για ορισμένους η επιστροφή στο έγκλημα ήταν δεδομένη.

«Η νομοθεσία ήταν έκτακτη, ήταν προσωρινή. Ο νομός πρέπει να αλλάξει. Υποθέτω ότι θα αλλάξει στην κατεύθυνση των πιο λελογισμένων ποινών και των ποιο αυστηρών προϋποθέσεων απόλυσης», είπε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον ANT1.

Σημείωσε ότι επίκειται η ψήφιση του νέου ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα που θα εισάγει νέο σύστημα ποινών, και συνεπώς δεν θα απαιτούνται αποσυμφορητικοί νόμοι.

Οι νέες δηλώσεις Παρασκευόπουλου έρχονται μία ημέρα αφότου συμφώνησε με τη Νέα Δημοκρατία ότι ο εν λόγω νόμος πρέπει να λήξει και «δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως».

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχτηκε ότι αναπόφευκτα κάποιοι από τους κρατούμενους που ευνοήθηκαν από τον νόμο θα επέστρεφαν στο έγκλημα, όπως συνέβη με έναν από τους δύο δολοφόνους του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Στην Ελλάδα, είπε, δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία για το ποσοστό των αποφυλακισθέντων που υποτροπίασαν, όμως μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού φανερώνουν ότι το ποσοστό είναι υψηλό και φτάνει έως το 60%.

«Τι να κάνουμε, να τους αφήσουμε όλους ισόβια μέσα;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός. «Δεν μπορεί όποιος μπαίνει στη φυλακή να μένει μέσα για πάντα».

Υποστήριξε πάντως ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών γίνονται από το 2005.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας