23:32 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Επιπλέον δόσεις της προληπτικής θεραπείας αντισωμάτων της AstraZeneca προμηθεύονται οι ΗΠΑ

Επιπλέον δόσεις της προληπτικής θεραπείας αντισωμάτων της AstraZeneca προμηθεύονται οι ΗΠΑ

Η AstraZeneca θα προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με επιπλέον ένα εκατομμύριο δόσεις του συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442 για την πρόληψη της COVID-19.

Η AstraZeneca και το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ οριστικοποίησαν τη συμφωνία για την αγορά επιπλέον ενός εκατομμυρίου δόσεων AZD7442 (150 mg tixagevimab συσκευασμένο μαζί με 150 mg cilgavimab), ενός συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης για την προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους πληθυσμούς.


Διαβάστε επίσης 


Αυτή η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τις 500.000 δόσεις, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου 2022 και ακολουθεί την αρχική συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά 700.000 δόσεων AZD7442, οι οποίες χορηγούνται ήδη στις ΗΠΑ, με τελικό σύνολο 1,7 εκατομμύρια δόσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να διανείμει αυτές τις πρόσθετες δόσεις χωρίς κόστος.

Ο Ruud Dobber, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος, BioPharmaceuticals Business Unit, AstraZeneca, δήλωσε: «Με την συνεχή παρουσία κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και μετά την παραλλαγή Όμικρον, εξακολουθεί να υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για παροχή πρόσθετης προστασίας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19 με το AZD7442, τον πρώτο συνδυασμό αντισωμάτων μακράς δράσης που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19 και τη μοναδική θεραπεία αντισωμάτων που έχει εγκριθεί για αυτή τη χρήση, η οποία δείχνει εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα».

Πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες ζωντανών ιών και ψευδοϊών έδειξαν ότι το AZD7442 διατηρεί εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Όμικρον και όλων των μέχρι σήμερα παραλλαγών ειδικού ενδιαφέροντος του SARS-CoV-2. Συνδυάζοντας δύο ιδιαίτερα ισχυρά αντισώματα με διαφορετικές και συμπληρωματικές δραστηριότητες κατά του ιού, το AZD7442 έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει πιθανή αντοχή με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, επισημαίνει η εταιρεία.

Το AZD7442 έλαβε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2021 για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν 40 κιλά ή περισσότερο) με μέτρια έως σοβαρή ανοσογονική ανεπάρκεια λόγω ιατρικής κατάστασης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, καθώς και σε εκείνα τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 λόγω ιστορικού σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε ένα COVID-19 εμβόλιο.

Το AZD7442 είναι ένας συνδυασμός δύο αντισωμάτων μακράς δράσης (LAAB- Long Acting AntiBodies) – tixagevimab (AZD8895) και cilgavimab (AZD1061) – που προέρχονται από Β-κύτταρα που δωρίστηκαν από ασθενείς σε ανάρρωση μετά τον ιό SARS-CoV-2. Τα ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt και αδειοδοτήθηκαν στην AstraZeneca τον Ιούνιο του 2020, συνδέονται σε διακριτές θέσεις στην πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-25 και βελτιστοποιήθηκαν από την AstraZeneca με παράταση ημιζωής και μειωμένη δέσμευση υποδοχέα Fc και συμπλήρωμα C1q. Η παράταση του χρόνου ημιζωής υπερτριπλασιάζει την ανθεκτικότητα της δράσης του σε σύγκριση με τα συμβατικά αντισώματα και θα μπορούσε να προσφέρει έως και 12 μήνες προστασίας από την COVID-19 μετά από μία μόνο χορήγηση. Δεδομένα από τη δοκιμή φάσης III PROVENT δείχνουν προστασία που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Η μειωμένη δέσμευση του υποδοχέα Fc στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαρτώμενης από τα αντισώματα ενίσχυσης της νόσου – ένα φαινόμενο στο οποίο τα ειδικά για τον ιό αντισώματα προάγουν, αντί να αναστέλλουν, λοίμωξη ή/και νόσο. Το AZD7442 χορηγείται ως ενδομυική δόση των 150 mg tixagevimab και 150 mg cilgavimab, χορηγούμενο σε δύο ξεχωριστές, διαδοχικές ενέσεις.

Το AZD7442 αναπτύσσεται με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το Γραφείο του Βοηθού Γραμματέα για την ετοιμότητα και την απόκριση, την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Εκτελεστικό Γραφείο Κοινού Προγράμματος για Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική και Πυρηνική Άμυνα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αδειοδότησης με τη Vanderbilt, η AstraZeneca θα καταβάλει μονοψήφια δικαιώματα εκμετάλλευσης για μελλοντικές καθαρές πωλήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας