13:06 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Επισιτιστική κρίση: "Δεν υπάρχουν ελλείψεις μόνο αισχροκέρδεια"

Επισιτιστική κρίση: "Δεν υπάρχουν ελλείψεις  μόνο αισχροκέρδεια"

Του Μιχ.Ι.Ασημάκη

Εκρηκτικές ανατιμήσεις πάνω από 20% καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε πληθώρα καταναλωτικών προϊόντων ενώ η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί μετά και τις συστάσεις Γερμανών και Γάλλων για δημιουργία αποθεμάτων από τα νοικοκυριά ένεκα της ενεργειακής απειλής από τη Ρωσία. Οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων μιλούν για αισχροκερδείς ενέργειες και προετοιμάζουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
«Η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από τις αρχές του έτους χωρίς λόγο. Κάποια στιγμή, πριν από ένα μήνα, υπήρξαν ελλείψεις σε άλευρα, σιτηρά, ζάχαρη, ηλιέλαιο ωστόσο αναπληρώθηκαν διότι οι εισαγωγείς έχουν φτιάξει αποθέματα πριν την έναρξη του πολέμου. Τώρα, ενδεχομένως να ανακύψουν ορισμένα ζητήματα αλλά μέχρι τώρα έχουμε επάρκεια…» δηλώνει στο ereportaz.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης. Εκτιμά, ότι οι προειδοποιήσεις των Γερμανών και των Γάλλων έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση γίνονται για λόγους που αφορούν μόνον τις χώρες τους οι οποίες έχουν διαφορετικές ανάγκες στο ενεργειακό και το καταναλωτικό πεδίο. « Όταν τον Ιανουάριο το χαρτί υγείας πωλούνταν 2,19 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στο 2,79 ενώ οι μπανάνες από το 1,19 ευρώ πήγαν στο 1,56 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για ελλείψεις αλλά για συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια». Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα ως μικρή και ευέλικτη χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα τροφοδοσίας με εισαγωγές ιδίως αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τον Καναδά καθώς και με την περαιτέρω ενθάρρυνση του πρωτογενούς τομέα.

Σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας μετρήσεων Nielsen IQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (αφορά καταστήματα άνω των 100 τμ) εμφάνισε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,3% οφειλόμενη στην εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή, τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας «ο καταναλωτής προβληματίζεται για τις τιμές, καθώς νιώθει περισσότερο από ποτέ ότι ακολουθούν ανοδική πορεία», με μια ξεκάθαρη αύξηση στο ποσοστό αυτών που το αναφέρουν (από 72% στο 92%) και στην ετήσια έρευνα της Nielsen IQ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας