5:01 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Επίσκεψη του Μπάιντεν στην Κύπρο

Επίσκεψη του Μπάιντεν στην Κύπρο

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ως ημερομηνίες για την επίσκεψη έχουν συζητηθεί η 21η και 23η Μαΐου και πρόσθεσε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα σήμερα ή αύριο.

Το ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Από τη μεριά του ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το θέμα του φυσικού αερίου κ.ά..

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς ‘Ερογλου, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει διευθετήσεις για να μη χρησιμοποιηθεί το γεγονός αυτό για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν απαιτήσει να μην υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους στον χώρο που θα γίνει η συνάντηση ‘Ερογλου – Μπάιντεν.

Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της επίσκεψης για να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής, σύμφωνα με τα όσα  μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας