Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Με απόφαση που υπέγραψε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλό βαθμό συνέπειας και αφορά κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως και επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν τις πράξεις που πραγματοποιούνται με ΦΠΑ και λόγω του μεγέθους τους είναι χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στη λεγόμενη «χρυσή λίστα» της ΑΑΔΕ και εισπράττουν άμεσα τις επιστροφές ΦΠΑ.

Με τη νέα απόφαση, δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος για την ένταξη και την επανένταξη των επιχειρήσεων στη «χρυσή λίστα» της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα τουλάχιστον μία φορά, αρκεί για την επανένταξή τους ο έλεγχος σε μία τουλάχιστον φορολογική περίοδο, αντί των τριών που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα, για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός της προθεσμίας των 90 ημερών, εκδόθηκε εγκύκλιος και οδηγίες προς τις ΔΟΥ σχετικά με τη διαχέιρηση των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και εισοδήματος κατόπιν ελέγχου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι, εφόσον κατά τον έλεγχο ζητηθούν δικαιολογητικά από τους φορολογούμενους και αυτά δεν προσκομιστούν στη ΔΟΥ εντός των νομίμων προθεσμιών, τότε ο προς επιστροφή φόρος περιορίζεται στο ποσό που αποδεικνύεται από όσα στοιχεία και δικαιολογητικά έχει ήδη στη διάθεση της η εκάστοτε ΔΟΥ.

Σχόλια