3:46 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα συνομιλίες από τις προετοιμασίες των ακροδεξιών

Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα συνομιλίες από τις προετοιμασίες των ακροδεξιών

Την επίθεση ακροδεξιών εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη με τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου συνέδεσαν και κατήγγειλαν τα εργατικά σωματεία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, μέλη των ΔΣ των σωματείων έδωσαν στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα των φερόμενων ως ακροδεξιών δραστών της κυριακάτικης επίθεσης, καθώς και συνομιλίες και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα, που, όπως κατήγγειλαν, έλαβαν μέρος στις επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Alert! Συνελήφθη 34χρονος τρομοκράτης του ISIS στο κέντρο της Αθήνας

Νέα στοιχεία για τον άνδρα που έφτασε με αγροτικό στον Άγνωστο Στρατιώτη – Το χαρτί για τους “Τούρκους” και τα “οικόπεδα”

 


Στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ τόνισε πως «σκοπός της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να αποδείξουμε πως οι επιθέσεις αυτές συνδέονται μεταξύ τους σε ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης που ξετυλίγεται ειδικά τις τελευταίες μέρες με έναν μόνο σκοπό, να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στην νεολαία της πόλης».Ο κ. Τσιαούσης κατήγγειλε πως «σε όλες τις περιπτώσεις, τα χτυπήματα έγιναν κατόπιν συντονισμού που λάμβανε χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ημερομηνίες και ώρες, συμμετοχή κόσμου και εξοπλισμός όλα ήταν κανονισμένα και οργανωμένα. Τίποτα δεν έγινε κατά τύχη ή εκ παραδρομής. Προσχεδιασμένα χτυπούσαν, προσχεδιασμένα υποχωρούσαν».

Αργότερα, δημοσιοποίησαν συνομιλίες από το Viber, καθώς και σχόλια σε αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram που, σύμφωνα με τους ίδιους, προέρχονται από άτομα που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις τόσο κατά μελών της ΚΝΕ όσο και στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου από την περασμένη Τρίτη έως και την Παρασκευή.

ksylo1
ksylo2

Συγκεκριμένα, στιγμιότυπα οθόνης από συνομιλίες στο Instagram, σε απάντηση ιστορίας φέρεται να αναφέρουν «σήμερα θα έχετε θάνατο», ενώ αντίστοιχες συνομιλίες σε ομαδικές στο Viber, τα άτομα φέρεται να καλούν σε συγκέντρωση λίγη ώρα πριν το συλλαλητήριο στην πλατεία Τερψιθέας την Τετάρτη με σκοπό να επιτεθούν στους διαδηλωτές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν τα σωματεία. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν «σήμερα 17:30 φασαρία στη Σταυρούπολη».

ksylo3
ksylo4

Επιπρόσθετα, άλλα σχόλια σε δημοσιεύσεις καλούν σε συμμετοχή στα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης άτομα που δεν προέρχονται από το σχολικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «καλύτερα να είστε 8 στο σχολείο μας και όχι στον Εύοσμο», τονίζοντας πως «θα πέσει ξύλο και θα χρειαστούμε βοήθεια».

kstylo7
ksylo5
ksylo6
ksylo8

Άλλες συνομιλίες στο Instagram, σύμφωνα με στοιχεία από τα σωματεία, αναφέρουν πως τα άτομα χτύπησαν μαθητή εντός του σχολείου όταν αντιλήφθηκαν πως ήταν μέρος της ΚΝΕ. Για τον λόγο αυτό, παραθέτουν και μια φωτογραφία με σταγόνες αίματος στο πάτωμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «σαπίσαμε στο ξύλο μαθητή που καταλάβαμε ότι ήταν μέλος της ΚΝΕ», προσθέτοντας πως τον έδειραν εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Ακόμα, σημείωσαν πως «όλες τους οι επιθέσεις και αυτές της προηγούμενης εβδομάδας και η χθεσινή σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν ταχύτατες, καταδρομικού χαρακτήρα, με δολοφονικά εργαλεία» και άφησαν αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας, καταγγέλοντας πως «ενώ αυτή ήξερε για ώρα ότι ομάδα 50 ατόμων με μαχαίρια, λοστούς, φωτοβολίδες είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο Σταυρούπολης και κατευθυνόταν προς την πλατεία Τερψιθέας όπου ήταν ορισμένο το συλλαλητήριο την άφησε ανενόχλητη. Η στάση της αστυνομίας είναι εγκληματική».

Επιπλέον, τα σωματεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσποδίας Γονέων, Θανάσης Κοκονάς σημείωσε πως επρόκειτο για μια κατάσταση που υπήρχε εδώ και καιρό στο σχολείο. «Δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό αλλά ούτε και ξύπνησε ένα πρωί και συνέβη», σημείωσε χαρακτηριστικά καταγγέλοντας, μάλιστα, πώς από καιρό εντός του σχολείου, υπήρχαν θύλακες που έτρεχαν τις διαδικασίες, με την ανοχή είτε και με την καθοδήγηση ατόμων από μέσα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πετράκης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φροντιστηρίων-Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων τόνισε πως «αυτές τις μέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά μελετημένο, που βασίζεται στην προετοιμασία χρόνων, σχέδιο», κάνοντας λόγο για απραξία της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας για να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιαούσης τόνισε πως έχουν εκκινήσει οι νομικές διαδικασίες δια μέσω των δικηγόρων για να ερευνηθούν αυτές οι επιθέσεις, καθώς και τα άτομα που φέρονται να υποκίνησαν είτε να συμμετείχαν στα επεισόδια.

Πηγή: Voria

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας