19:12 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Επίθεση από χάκερ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Επίθεση από χάκερ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη δέχθηκε επίθεση από χάκερς στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα για την κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Reuters, o EMA, που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων, ιατρικών οργάνων και εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την κυβερνοεπίθεση και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει γνωστό  ποιος ευθύνεται γι’αυτήν και εάν εκλάπησαν ή αλλοιώθηκαν δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις ανακοινώθηκε η διάθεση του εμβολίου της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Interpol προειδοποιούσε τις 194 χώρες μέλη της  να προετοιμασθούν για επιθέσεις δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια, επιθέσεις τόσο φυσικές, όσο και online και πως ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.

Ήδη έχει γίνει γνωστό πως χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να εισβάλουν στα συστήματα τουλάχιστον εννέα οργανισμών που συμμετέχουν στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων κατά της πανδημίας.

Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν συντονισμένες επιθέσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλούνται η Wall Street Journal και το Reuters, περιλαμβάνονται οι αμερικανικές εταιρείες Johnson & Johnson και Novavax, και η βρετανική AstraZeneca.
Στη λίστα των “θυμάτων” των επιθέσεων περιλαμβάνονται ακόμη το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, το Πανεπιστήμιο του Tuebingen στη Γερμανία και τέσσερις νοτιοκορεατικές φαρμακευτικές εταιρείες: Genexine, Boryung Pharma, Shin Poong Pharm και Celltrion.
Οι χάκερς στους οποίους περιλαμβάνονται μια ομάδα από τη Ρωσία γνωστή ως “Strontium” και δύο ομάδες από τη Βόρεια Κορέα με τα κωδικά ονόματα “Zinc” και “Cerium”, ταυτοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας, όπως μια διεύθυνση IP, η οποία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, “έδειξε” ως ύποπτο για την ενορχήστρωση αυτών των πρόσφατων επιθέσεων την “Kimusky”, μια ομάδα χάκερς που συνδέεται με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και είναι διαβόητη στους κύκλους της κυβερνοασφάλειας για τις χρόνιες προσπάθειές της να “κλέψει” πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα χρησιμοποίησε τακτικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), με τους χάκερς να προσποιούνται ότι είναι συνάδελφοι ή γνωστοί των “θυμάτων”. Μέσω ψευδών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι χάκερς έστελναν στα “θύματά” τους email με συνημμένα αρχεία τα οποία εάν τα “κλίκαραν”, έδιναν στους χάκερς πρόσβαση στους υπολογιστές τους.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ήθελαν. Ωστόσο, οι Genexine, Tuebingen, Johnson & Johnson, Shin Poong και Cellitron δήλωσαν όλες ότι παραμένουν σε εγρήγορση για τον κίνδυνο νέων κυβερνοεπιθέσεων. Η AstraZeneca, το Beth Israel και η Boryung Pharma αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στην The Wall Street Journal και στο Reuters, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στα ερωτήματα του Forbes.

Διαβάστε επίσης

Για το τρίτο κύμα της πανδημίας προειδοποιεί η Μέρκελ και προτείνει να συνεχιστούν τα σκληρά μέτρα

ΗΠΑ: Εσπευσμένη αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας