Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ολόκληρη η απόφαση που στέλνει την Βασιλική Θάνου στον “πάγκο”

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ολόκληρη η απόφαση που στέλνει την Βασιλική Θάνου στον “πάγκο”

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Ολόκληρη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίπτεται η αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι κ.κ. Θάνου και Νάκου ζητώντας “πάγωμα” της υπουργικής απόφασης που τις έθεσε εκτός της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει το eReportaz. Στην 11σελιδη απόφαση το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών. Με την υπ΄ αριθμ. 230/2019 απόφαση απορρίφθηκε ο βασικός ισχυρισμός των πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της αναστολής. Συγκεκριμένα οι δυο προσφεύγουσες ισχυρίζοντας, δια μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Πάνου Λαζαράτου, ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή οι οποίες δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν άμα την απουσία τους. Ωστόσο δεν διευκρίνισαν ποιες ακριβώς είναι οι εκκρεμότητες αυτές.

Η απόφαση του ΣτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πάσης φύσεως διοικητικές εκκρεμότητες αποτελούν “συνήθη κατάσταση”, ότι “δεν προσδιορίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι επείγουσες και ιδιαιτέρως σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να καθυστερήσουν πολύ ή να παραγραφούν” και ότι έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη της Επιτροπής τα οποία μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Ως εκ τούτου απορρίπτει την αίτηση, ενώ επιβάλλει στις κκ Θάνου και Νάκου την δικαστική δαπάνη, ύψους 350 ευρώ.

“Aπαράδεκτη” η παρέμβαση από Documento 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην αίτηση αναστολής παρενέβη και η εταιρεία Documento Μονοπρόσωπη ΙΚΕ  η οποία εκδίδει την εφημερίδα Documento, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής των κκ Θάνου και Νάκου με τον ισχυρισμό ότι κατόπιν καταγγελίας σε βάρος του ΑΡΓΟΣ η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Πρακτορείου Διανομής Τύπου με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα Διοικητικά Δικαστήρια. Ωστόσο το ΣτΕ κρίνει ότι το υπόμνημα του Documento ασκήθηκε “απαραδέκτως”.

Διαβάστε επίσης: 

Ο αντικαταστάτης της Βασιλικής Θάνου 

Όλες οι ειδήσεις σχετικά με την πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Μοναδική ελπίδα της Θάνου τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια 

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η Βασιλική Θάνου αναμένεται να συζητηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Η ίδια πάντως, αλλά και τα υπόλοιπα πρώην μέλη της Επιτροπής, δεν φαίνεται διατεθειμένη να πέσει… αμαχητί ή ακόμη καλύτερα να εγκαταλείψει την καρέκλα. Πάντως φέρεται να το έχει πάρει απόφαση ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί έστω και τον προσεχή Δεκέμβριο και γι αυτό έχει στρέψει όλες τις δυνάμεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι η συνταξιούχος δικαστικός, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της καθώς η ίδια χαρακτήριζε, λίγα χρόνια νωρίτερα, απαράδεκτο το γεγονός ότι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί διορίζονται σε Ανεξάρτητες Αρχές. Προφανώς η διαφορά λόγων και πράξεων στην περίπτωσή της είναι μεγάλη.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ:

 

 

Σχόλια