12:12 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα από τον Υπουργό Υγείας

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα από τον Υπουργό Υγείας
Πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα. Αφορά έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική. Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως πρόκειται για Έλληνα που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη.
«Τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζούτης, σημείωσε πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στη συνέχεια στην σχετική ενημέρωση. «Το περιμέναμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας. Περιμένουμε πώς θα το χειριστούμε σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από τον ΠΟΥ».

«Ο συμπολίτης μας, είχε άφιξη στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Το rapid test στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό. Είχε ήπια συμπτώματα από την επόμενη μέρα. Εκανε rapid test κάθε μέρα κι έβγαινε αρνητικό μέχρι τις 29 που βγήκε θετικό. Κάναμε pcr, το βρήκαμε ύποπτο και τελικά ύστερα από τον εργαστηριακό έλεγχο αποδείχθηκε ότι ήταν μετάλλαξη Ομικρον», είπε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε ότι έχει ιχνηλατηθεί ο ασθενής και βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα τρία ερωτήματα που «καίνε»

Δεν γνωρίζουμε για την μεταδοτικότητα, πιθανώς να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά δεν απέχει πολύ από το στέλεχος Δέλτα

Οσον αφορά στη νοσηρότητα υπάρχουν κι εκεί κενά. Από τους γιατρούς της Νότιας Αφρικής υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν πιο ήπια συμπτώματα.

Για το αν προστατεύουν φάρμακα κι εμβόλια, ναι, παρέχουν, αλλά δεν ξέρουμε πόση προστασία ακριβώς προσφέρουν, οπότε συνεχίζουμε τον εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας