Στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα για τη μεσαία τάξη ο πρωθυπουργός
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για τους ενοικιαστές περιμένουν με αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για να δουν αν έχουν επίδραση στην κοινωνία. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως με δεδομένο ότι το Πάσχα έφερε ηρεμία στην κοινωνία, ότι το θέμα των Τεμπών υποχώρησε στην ημερήσια πολιτική ατζέντα, ήρθε η ώρα της δημοσκοπικής ανάκαμψης που θα ξαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στα επίπεδα του 30%, δηλαδή σε νούμερα ευρωεκλογών.
Αν συμβεί αυτό, τότε ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, και 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα στο τέλος της παρούσας κυβερνητικής θητείας, δηλαδή πριν από το 2027.
Το υπερπλεόνασμα που προέκυψε και ήταν πολύ μεγαλύτερο από τους στόχους, και από το οποίο δόθηκε μέρισμα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, μια τακτική που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επί της ουσίας συνεχίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού αποδίδει στα κρατικά έσοδα. Είναι τέτοια η υπεραπόδοση που η κυβέρνηση μπορεί να αποπληρώνει νωρίτερα τα μνημονιακά δάνεια. Αυτή η τακτική ανεβάζει τη χώρα μας στις επενδυτικές βαθμίδες και βοηθάει το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες να έχουν εύκολο και φθηνό δανεισμό από τις αγορές.
Όμως, οι απλοί πολίτες, οι μισθωτοί, οι μικροεπιχειρηματίες δεν βλέπουν στην τσέπη τους τίποτα από τα οφέλη της ανόδου της χώρας μας στις επενδυτικές βαθμίδες. Ο δανεισμός γι’ αυτούς παραμένει από πολύ δύσκολος έως αδύνατος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό σκοπεύει να κάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
«Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Φοροελαφρύνσεις
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ποιες φοροελαφρύνσεις σκοπεύει να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Στο υπουργείο Οικονομιών μελετώνται τα εξής σενάρια:
– Να γίνει επανασχεδιασμός της φορολογικής κλίμακας με προσθήκη νέων ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ. Ενώ έχουν γίνει ελαφρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ αντιμετωπίζονται σαν πλούσιοι. Όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ αποκλείονται από επιδόματα όπως του παιδιού, του πετρελαίου, κατασκηνωτικά, τουρισμού και πάει λέγοντας. Πώς θα γίνει στην πράξη η ελάφρυνση; Με μείωση των υφιστάμενων ενδιάμεσων συντελεστών κατά 2% έως 3%.
– Να γίνει αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Ποιος είναι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής; Είναι ο φόρος 44% που επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Δηλαδή για κάθε ευρώ πάνω από τις 40.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 44%. Η πρόταση εδώ είναι να αυξηθεί το ποσό στις 50.000 ευρώ.
– Να γίνουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτόν τον μνημονιακό φόρο υπάρχουν δύο προτάσεις. Μία που δεν αφορά τη μεγάλη μάζα των πολιτών και είναι να μειωθεί η προσαύξηση στον φόρο για ιδιοκτησίες άνω των 400.000 ευρώ. Η πιο ελκυστική πρόταση είναι για οριζόντια κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην α΄ κατοικία, αλλά αυτό θα σημαίνει μεγάλη μείωση στα δημόσια έσοδα και θα πρέπει να βρεθούν από αλλού τα χρήματα.
– Η επόμενη πρόταση είναι να μειωθούν κατά 30% τα τεκμήρια διαβίωσης και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας να υπάρξει πλήρης κατάργηση. Με αυτόν τον τρόπο μέρος των πολιτών θα στοχεύσει στην αγορά πιο ακριβών υλικών αγαθών, π.χ. αυτοκινήτων και σκαφών, και θα υπάρξουν έσοδα από τον ΦΠΑ.
– Δεδομένη μπορεί να θεωρείται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους.
– Ακόμα μία πρόταση είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, προς όφελός τους.
Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα:
– Ετήσιο επίδομα 250 ευρώ για 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους.
– Στοχευμένα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερηλίκους και άτομα με αναπηρία.
– Κατάθεση κάθε Νοέμβριο, μόνιμο μέτρο, όχι έκτακτο βοήθημα.
– Ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
– Για γρηγορότερη υλοποίηση έργων, κοινωνικές δράσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές
Τελευταίο δυνατό «χαρτί» ο 13ος και ο 14ος μισθός
Το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού για να δώσει και πάλι αέρα στα πανιά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ακόμα, επί μνημονίων καταργήθηκε στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια μιλάμε για το δώρο του Πάσχα, το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Ιδανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να το ανακοινώσει στην τελευταία ΔΕΘ ως πρωθυπουργός της παρούσας κυβέρνησης, δηλαδή το 2026 και να τεθεί σε ισχύ από το 2027, έτσι ώστε να είναι νωπό μέτρο πριν από τις εκλογές του 2027. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στοχεύει σε αυτές τις εκλογές να ηγηθεί και πάλι της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την τρίτη κυβερνητική θητεία του, που θα είναι και ρεκόρ για τη Μεταπολίτευση.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το θανάσιμο μυστικό του 29χρονου Λιμενικού στη Λέσβο