22:32 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έρευνα για τους ρευματοπαθείς στην εποχή του κορωνοϊού-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έρευνα για τους ρευματοπαθείς στην εποχή του κορωνοϊού-Τι δείχνουν τα στοιχεία
Έξι στους 10 ρευματοπαθείς επηρεάστηκαν ψυχολογικά από την πανδημία και τέσσερις στους 10 συνάντησαν δυσκολίες στην διεκπεραίωση της εργασίας στην COVID εποχή.
Τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα μέτρησε η πρώτη έρευνα που εκπονήθηκε στην Ελλάδα σε 600 ασθενείς κυρίως γυναίκες καθώς οι γυναίκες πλήττονται πιο συχνά από τα νοσήματα αυτά.
Της Αλεξίας Σβώλου
Η έρευνα ανέδειξε επίσης δύο σοβαρά προβλήματα, καταρχήν το γεγονός ότι θα πρέπει να μυηθούν στην τεχνολογία οι ασθενείς και επισης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ειδική Χάρτα για τα δικαιώματα τους στην εργασία καθώς είναι γνωστό ότι το ανταγωνιστικό πλαίσιο που δημιουργείται μετά τον κορωνοϊό εντείνει τις επαγγελματικες ανισότητες.
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της έρευνας πιο ενδιαφέρον είναι ότι το 65,4 % των ασθενών επηρεάστηκε ψυχολογικά από τον κορονοϊό και δεν αναζήτησε βοήθεια ενώ το 42,5 % διεκπεραιώνει πλέον με δυσκολία τις καθημερινές εργασίες σε σχέση με την προηγούμενη εποχή όπως εξηγεί η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ασθενών γονέων κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «Ρευμαζήν» Κατερίνα Κουτσογιάννη.
Επίσης χαμηλό ήταν το ποσοστό των ασθενών που χρησιμοποίησε την άυλή συνταγογράφηση μικρότερο του 24% ίσως γιατί είχανε πρόλαβει να προμηθευτούν τις τρίμηνες η εξάμηνες συνταγές τους ενώ το 17% χρειάστηκε να διακόψει την αγωγή και το 28,4 %. είχε πρόβλημα στην συμμόρφωση με τη θεραπεία του είτε λόγω του φόβου λήψης των φαρμάκων και την αλληλεπίδραση με τον κορονοϊό είτε λόγω έλλειψης σκευάσματος
Από τη μεριά της η Τζένη Πρατσιδου παιδίατρος, παίδι-ρευματολόγος και επικεφαλής του τμήματος που παρακολουθεί 1000 παιδιά με ιδιοπαθή νεανική αρθρίτιδα στο Ιπποκράτειο θεσσαλονικης τονίζει ότι δεν πείστηκαν οι ρευματοπαθεις στη διάρκεια της πανδημίας πως αποτελούν ευπαθή ομάδα.
Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε ένα δυνατό μάθημα κι ένα ηχηρό μήνυμα προς το αντί-εμβολιαστικό λόμπι για την τεράστια αξία των εμβολίων όλων των εμβολίων και μάλιστα αυξηθηκε ο εμβολιασμός για την γρίπη ξεπέρασε το 48%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της Ελλάδας και ο εμβολιασμός βέβαια για τον πνευμονιόκοκκο που είναι επίσης πολύ ψηλός.
Διαβάστε επίσης: 
Διερευνάται το κατά πόσο βοήθησαν αυτά στο να έχουμε καλή πορεία της νόσου στην πατρίδα μας σε σχέση με άλλες χώρες.
Ένα ζήτημα που θα διερευνηθεί από το 2ο digital Πανελλήνιο Συνέδριο της Ρευμαζήν (που πραγματοποιείται 6 έως 10 Ιουλίου) είναι η πρόσβαση στην εργασία-θα δημιουργηθεί μια «χάρτα δικαιωμάτων» που θα κατατεθεί στην Βουλή για την προάσπιση των ρευματοπαθών στο δικαίωμα τους την εργασία, είναι κάτι που επείγει να γίνει δεδομένου ότι η πανδημία εντείνει την ανεργία και δημιουργεί ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην εργασία.
ΕπΊσης διαπιστώθηκε από την έρευνα και από τις επαφές που είχαν οι Σύλλογοι ασθενών με τους ασθενείς ότι πρέπει να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό θα γίνει μία σειρά μαθημάτων από την Ρευμαζην ώστε να μπορέσουν να μυηθούν οι ρευματοπαθεις στο μαγικό κόσμο των νέων τεχνολογιών που είναι τόσο χρήσιμος και το ανέδειξε αυτό η πανδημία με κάθε τρόπο.
Διαβάστε επίσης: 
Επίσης σημαντικό κομμάτι στην πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία είναι το ιατρείο μετάβασης των παιδιών και εφήβων με ρευματοπάθεια που έχει δημιουργηθεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλόνικης και βοηθάει τους ανήλικους ρευματοπαθεις να μεταβούν στον κόσμο και στα νοσοκομεία των ενηλίκων και να μη χαθούν στη μετάφραση και στα δαιδαλώδη συστήματα των μεγάλων απρόσωπο νοσοκομείων.
Τέλος, τόσο η πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρευμαζην, Κατερίνα Κουτσογιάννη, όσο και η παιδίατρος παίδο-ρευματολόγος Τζένη Πρατσίδου Τονίζουν την σημασία του εμβολιασμού ετησίως με το εμβόλιο της γρίπης και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου άπαξ στην ενήλικη ζωή η κάθε πέντε χρόνια αναλόγως του εμβολίου σε όλα τα άτομα με ρευματοπάθειες και σημειώνουν ότι υπάρχει ένας φόβος για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενής κατά πόσο πρέπει να κάνουν οι όχι τα εμβόλια και πως η πανδημία υπήρξε ένα μάθημα ισχυρό για το πόσο ανεκτίμητα και αδιαμφισβήτητα χρήσιμα είναι τα εμβόλια ώστε να σηκώσουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι σε έναν επικίνδυνο ιό.
Τέλος, τόνισαν ότι όλοι ρευματοπαθείς και όλα τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και συνεπώς τα εμβόλια είναι διπλα ανεκτίμητα γι αυτες τις κατηγορίες των χρόνιων πασχόντων.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας