8:17 Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Έρευνα: Κανόνας για τους περισσότερους εργαζόμενους οι υπερωρίες

Έρευνα: Κανόνας για τους περισσότερους εργαζόμενους οι υπερωρίες

Η Δευτέρα είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι κάνουν τις περισσότερες υπερωρίες, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα της εταιρείας παροχής έτοιμων χώρων εργασίας Regus.

Η έρευνα δείχνει επίσης πως, ενώ οι περισσότεροι εργάζονται 2-4 ώρες περισσότερο την εβδομάδα, υπάρχουν περίπου 2/5 του εργατικού δυναμικού, των οποίων οι υπερωρίες αντιστοιχούν σε μια εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα ή και ακόμη περισσότερο.

Η έρευνα με δείγμα 44.000 στελέχη επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες δείχνει πως οι επιπλέον ώρες εργασίας έχουν γίνει κανόνας για τους περισσότερους. Υπάρχει, όμως και περίπου 14% το οποίο κινδυνεύει να εμφανίσει το σύνδρομο «burn-out» με πάνω από 15 ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα. Δηλαδή ο χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει στο ισοδύναμο της εβδομάδας των 7 ημερών.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 2-4 ώρες πλέον του ωραρίου τους την εβδομάδα (19%).

Πάνω από ένας στους δέκα (14%) δηλώνει πως εργάζεται υπερωριακά περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα.

Επιβεβαιώνεται πως η καθημερινή υπερωριακή εργασία είναι ο κανόνας για σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Το 38% εργάζεται μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ή και περισσότερο.

Οι πιο δημοφιλείς ημέρες για υπερωρίες είναι η Δευτέρα (16%), όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ξεκούραστοι από το Σαββατοκύριακο και προσπαθούν να προχωρήσουν τον όγκο δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 9% διαλέγει να δουλέψει παραπάνω την Τετάρτη.

Την Παρασκευή, οι περισσότεροι προτιμούν να φεύγουν νωρίς από τη δουλειά με μόνο ένα 9%, να δηλώνει πως κάνει τακτικά υπερωρίες την Παρασκευή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, είπε: «Είναι αξιοθαύμαστη η δέσμευση των εργαζομένων στο αντικείμενο εργασίας τους. Από την άλλη μεριά, είναι ανησυχητικό το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν σχεδόν επτά ημέρες την εβδομάδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο υγιές είναι να δουλεύει κάποιος τόσες πολλές ώρες και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει ο χώρος εργασίας, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βοηθηθεί και να αισθανθεί καλύτερα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο εργαζόμενος να δουλεύει κάποιες επιπλέον ώρες εξ αποστάσεως, για να γλυτώνει το χρόνο που ξοδεύει στη μεταφορά προς και από την εργασία του και να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι του».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας