16:05 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για το 8ώρο και τις απλήρωτες υπερωρίες

Εργασιακό νομοσχέδιο: Στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για το 8ώρο και τις απλήρωτες υπερωρίες

Εργασιακό νομοσχέδιο: Παραμένουν διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις. Αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου.Αποσύρεται από το κείμενο του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει τετράμηνη καθυστέρηση της καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης, ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο προκήρυξης απεργίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο διατηρούνται οι «κρίσιμες» διατάξεις περί διευθέτησης χρόνου εργασίας (ρεπό και τετραήμερη δεκάωρη απασχόληση), υπερωρίες και παρεμβάσεις στο σκέλος του συνδικαλισμού και των απεργιών.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας από δευτεροβάθμια σωματεία, όταν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται, αναφορικά με τις υπερωρίες και ενδεχόμενο πληρωμής τους με ρεπό, το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «ψέμα» και «διαστρέβλωση» της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Υποτιμά τους εργαζόμενους»

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν». Με αυτήν τη φράση του Μενέλαου Λουντέμη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για καθημερινή παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Επανέλαβε δε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει δεκάωρη εργασία με ατομική σύμβαση, μειώνει τις αποδοχές, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.

ΚΚΕ: «Να αποσυρθεί τώρα»

«Το νομοθετικό αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν βελτιώνεται, δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το χθεσινό συλλαλητήριο των συνδικάτων.

«Θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπίσουμε τον ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, το 8ωρο, ενάντια στη διευθέτηση που μας γυρίζει πίσω στο μεσαίωνα, τη στιγμή που πρέπει να πάμε μπροστά», τόνισε ο γγ. του ΚΚΕ.

Και προσέθεσε: «Πρέπει να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε το 7ωρο, το 35ωρο, το πενθήμερο, να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να μπορούν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες τους να αποφασίζουν για τις μορφές πάλης που θέλουν να ακολουθήσουν, για τα αιτήματα και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων τους».

Καμμένος

Κίνημα Αλλαγής: “Το Κίνημα Αλλαγής Στέκεται Απέναντι Στις Αντεργατικές Πολιτικές Του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη!”

O Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σε πρόσφατη συνέντευξή του προσδιόρισε την στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο Νομοσχέδιο Χατζηδάκη και εργασιακά

Αν η ΝΔ λέει πως ότι φέρνει στο νομοσχέδιο της ήταν ψηφισμένο το 2010, γιατί το ξαναφέρνει; Όταν κάτι είναι νομοθετημένο δεν χρειάζεται να ξανανομοθετηθεί. Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ είναι πασιφανές πια ότι στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία με το βάρος της κρίσης να το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές, σύμφωνα με την αντίληψη της Κυβέρνησης. Η Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δεκάωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο είναι οι κορωνίδες του σχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.  Αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αλλάζουν τους εργαζόμενους τους  όπως τους συμφέρει και κατά το δοκούν.

 

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη παρατηρούμε το εξής παράλογο: εάν μέχρι τώρα υπήρχε μία παράνομη απόλυση, για τον οποιοδήποτε λόγο και πήγαινε ο εργαζόμενος στο δικαστήριο, μπορούσε να δικαιωθεί και αυτό θα οδηγούσε στην επαναπρόσληψη του. Αυτό το πράγμα τελειώνει με το νομοσχέδιο αυτό. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει μια μικρή αποζημίωση και πάμε παρακάτω, και αυτά τα χρήματα θα τα βγάλει ο εργοδότης πολλαπλώς

 

Καταργεί επίσης και την προστασία των εργαζομένων. Αυτή η συλλογική διαπραγμάτευση ήτανε μία δικλείδα ασφαλείας για τον εργαζόμενο και σε επίπεδο κλαδικό και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Αυτό όμως που είναι το κλειδί, είναι ότι επί της ουσίας ο εργαζόμενος, για πρώτη φορά μένει τόσο απροστάτευτος και έρμαιο του εκάστοτε εργοδότη. Με το εργασιακό Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η αποδυνάμωση του Υπουργείου Εργασίας, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Η αρχή ενός πραγματικού επιτελικού κράτους, ότι το κράτος θέτει τους κανόνες και παρακολουθεί-ελέγχει με τους μηχανισμούς του την εφαρμογή τους, δεν ισχύει για την ΝΔ. Οι μηχανισμοί ελέγχου γι’ αυτήν θεωρούνται περιττοί, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Βαρουφάκης

ΜέΡΑ25: Επιστροφή στον Εργασιακό Μεσαίωνα

Όταν τα υπέρογκα χρέη (ιδιωτικά & δημόσια) συσσωρεύονται κι άλλο, οι υψηλοί φόροι πνίγουν τις παραγωγικές επενδύσεις, κι η φτώχεια αφαιρεί εναλλακτικές από τους πολλούς, η μισθωτή εργασία είναι αδύνατον να προστατευτεί.

Σε τέτοιο περιβάλλον,

  • η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (π.χ. ατομικές συμβάσεις) που επιχειρεί η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα
  • η μείωση του μερίδιου των μισθών μειώνει κι άλλο την συνολική ζήτηση
  • η μείωση της συνολικής ζήτησης ενισχύει την Υπανάπτυξη (π.χ. ρηχή επιχειρηματικότητα, χαμηλή προστιθέμενη αξία)
  • η ενίσχυση της Υπανάπτυξης ρίχνει κι άλλο τις επενδύσεις

με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα λιγότερο εφικτή η προστασία της μισθωτής εργασίας (π.χ. περισσότερη αδήλωτη εργασία, αδυναμία εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας, απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας).

Συμπερασματικά,

  • Ενώ κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία αν δεν συνοδεύεται από κουρέματα χρεών και πραγματικές πράσινες επενδύσεις,…
  • … ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης, απορρυθμίζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας, ενισχύει τον Φαύλο Κύκλο που ενισχύει την Υπανάπτυξη και μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία.

Συλλογικές Διαπραγματεύσεις: Το προαπαιτούμενο για τα 4 βήματα προστασίας του κόσμου της εργασίας

  • Τέλος στην εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων και πρεκαριάτου (ευάλωτων, ανυπεράσπιστων εργαζόμενων)
  • Τέλος στην αδήλωτη εργασία
  • Ισορροπία μεταξύ δουλειάς, σχόλης και προσωπικής ζωής
  • Προστασία της μισθωτής τηλε-εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης συμφωνεί, ισχυρίζεται, με τα παραπάνω. Όμως οι λύσεις που προτείνει θυμίζουν πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει πυρκαγιά με βενζίνη:

  • Ενώ στηρίζει κάθε εργοδότη που απολύει μόνιμο προσωπικό και το υποκαθιστά με προσωπικό ενοικιαζόμενο από εργολάβο ψυχών, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το πρεκαριάτο.
  • Ενώ δηλώνει πως θα πατάξει την αδήλωτη εργασία, υποβαθμίζει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις υποκαθιστά με μια προσχηματική ψηφιακή κάρτα εργασίας που κανείς δεν θα έχει μείνει στις ΣΕΠΕ για να ελέγχει.
  • Ενώ κόπτεται για το δικαίωμα των εργαζόμενων να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας, ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να έχει εργαζόμενους-λάστιχο στη δούλεψή του, στους οποίους επιβάλει να «θέλουν» να εργάζονται όσες ώρες συμφέρει εκείνον – άπειρες ώρες τη μια εβδομάδα, έως μηδέν άλλες εβδομάδες
  • Ενώ δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους με τηλε-εργασία, δεν έχει τίποτα να πει για το πως θα τους προστατεύσει.

Το ΜέΡΑ25 θυμίζει στον κ. Χατζηδάκη το ρητό του Αριστοτέλη:«Τίποτε πιο άνισο δεν υπάρχει από την ίση μεταχείριση των άνισων»

Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται και απαιτεί τα 4 ζητούμενα πιο πάνω να λυθούν στη βάση πλήρων, ισχυρών, υποχρεωτικών, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  • Αν οι εργαζόμενοι θέλουν άδεια άνευ αποδοχών, ή λιγότερες μέρες εργασίας, ή να εργάζονται κάποιες μέρες από το σπίτι με τηλε-εργασία…
  • Αν οι εργοδότες θέλουν να χρησιμοποιήσουν εργολαβική εργασία…

δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν πραγματικά – όχι βέβαια ατομικά αλλά παρουσία εκπρόσωπου του κλαδικού συνδικάτου στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου.

Συλλογικές Συμβάσεις + Κουρέματα + Πράσινη Μετάβαση = Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Εργασιακός Νόμος ολοκληρώνει το έργο των Μνημονίων

Η «Μητσοτάκης Α.Ε.» είναι συνεπής στην προώθηση της ρευστοποίησης μισθωτών και μικρομεσαίων.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Τσίπραπου (να μη ξεχνάμε) νομοθέτησε την κυριακάτικη εργασία, τα εμπόδια στην απεργία, τον υποκατώτατο μισθό, τους εργολαβικούς του Δημοσίου («προγράμματα κοινωφελούς εργασίας»), η Μητσοτάκης ΑΕ συνεχίζει με συνέπεια την ταξική-μνημονιακή επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Όπως και με τα κόκκινα δάνεια, τις εξορύξεις, και τον τζόγο, η «Μητσοτάκης Α.Ε.» αποδεικνύεται σταθερή στον δρόμο προς την Υπανάπτυξη που φέρνει η ικανοποίηση των αιτημάτων της αρπακτικής ολιγαρχίας.

Με αυτό το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά», η «Μητσοτάκης Α.Ε.» ολοκληρώνει το καταστρεπτικό έργο των Μνημονίων, του «Ηρακλή» και του Πτωχευτικού απορρυθμίζοντας την αγορά εργασίας με τρόπο που εγγυάται την επιτάχυνση του Φαύλου Κύκλου της Υπανάπτυξης.

Η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος.
  • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.
  • Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
  • Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στον μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
  • Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.
  • Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα. Διερωτώνται, επίσης, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε τον νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων;

Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας;

Και τρίτον, γιατί ψήφισε τη σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους; «Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου:

  • Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
  • Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στον μέσο ευρωπαϊκό όρο) να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου που απασχολείται υπερωριακά.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
  • Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
  • Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των συνδικάτων, θα εισαχθεί με την κανονική διαδικασία, δηλαδή τέσσερις συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή και δύο στην Ολομέλεια.

Αναμένεται δε να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας