5:47 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ερντογάν: Δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από την Τουρκία - Μητσοτάκης, Δένδιας "πετούν στο διάστημα"

Ερντογάν: Δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από την Τουρκία - Μητσοτάκης, Δένδιας "πετούν στο διάστημα"

Στην επιθετική ρητορική και τους υψηλούς τόνους συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έδιωξε κανέναν Έλληνα από την Τουρκία ενώ επανήλθε στους ισχυρισμούς που έκανε από το βήμα του ΟΗΕ για θανάτους βρεφών μεταναστών εξαιτίας ενεργειών του ελληνικού λιμενικού.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, ο Τ. Ερντογάν είπε μιλώντας για την ελληνική μειονότητα:

“Για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου) και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. “Πού είναι τα παιδιά σου;” “Στην Αμερική”, μου είπαν. Τους είπα “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. “Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή όρεξη να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα.

Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε μάλιστα ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για το γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. “Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ‘’Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω’’. Υπάρχει και αυτό”.

Πατριαρχείο και μουσουλμανική μειονότητα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να αντιπαραβάλλει το τι ανέφερε ότι έκανε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη μουσουλμανική μειονότητα.

“Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ‘’Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο’’. Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!”

Η πόρτα μας, υποστήριξε, είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, υποστήριξε ο Ερντογάν, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. “Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι” σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Προκλητικοί ισχυρισμοί

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του από το βήμα του ΟΗΕ για θανάτους βρεφών μεταναστών εξαιτίας του ελληνικού λιμενικού.

“Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή” δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Αυτοί που έρχονταν ειδικά πάντα το ρωτούσαν αυτό. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστεί κάποιος βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμπντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο και να τα κάνουμε αποδεκτά σε όλο τον κόσμο”.

F-16

“Αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά των F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Βαίνουμε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό” σημείωσε.

“Φυσικά”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, “δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα”.

Προς συμφωνία για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα;

Άφησε δε να συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα.

“Φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη Βόρεια Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Δεν βλέπουμε τη ‘’Βόρεια Κύπρο’’ ως μια τυχαία χώρα. Το έχουμε αποδεχθεί ως τον εαυτό μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το δούμε. Φυσικά, στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το ζήτημα της ‘’Βόρειας Κύπρου’’. Και με εκείνον μίλησα το θέμα αυτό συνέχεια…” δήλωσε.

“Πάντα επαναλαμβάνουμε και εκφράζουμε τον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε ή επισκεφτήκαμε στη χώρα μας και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο και μόνιμο τρόπο. Φυσικά, θα χαρούμε να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’” πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή αυτού, συνέχισε, είναι: Όπως γνωρίζετε, το τουριστικό δυναμικό της Ρωσίας είναι πολύ υψηλό. Μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι μια τέτοια ροή τουρισμού προς την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.᾽᾽ Είναι ήδη μια χώρα με πολύ καλές τουριστικές υποδομές. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από αυτή την άποψη θα οδηγήσουν την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ σε καλύτερο επίπεδο”.

“Ελπίζω ότι με την αναγνώριση της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ την επόμενη περίοδο, θα έρθει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον” ανέφερε δε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Ερντογάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό – Πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια

Ερντογάν: Η Τουρκία ενεργεί με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας