6:48 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ερντογάν: Νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να διασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας

Ερντογάν: Νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να διασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας

Με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απείλησε εχθές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλλοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν τα νότια σύνορα της χώρας του.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης θα είναι η συνέχιση των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε για την ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη εισβολή. Ωστόσο, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα σύνορά τoυς από τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί την ΥPG ως προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Όλα αυτά καθώς η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο χωρών προς το PKK και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: «Δεν βλέπω τον λόγο για την Τουρκία να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ»

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν αίτημα της Τουρκίας να κτυπήσει τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας