16:07 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λοίμωξη από Παρβοϊό Β19 από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λοίμωξη από Παρβοϊό Β19 από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων

Σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό Β19 σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πρόσφατα στη χώρα μας, νήπιο 3,5 ετών κατέληξε έπειτα από λοίμωξη από παρβοϊό Β19.

Ο Στυλιανός Ασημακόπουλος, αν. καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνος Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, απαντάει σε όλες τις απορίες σχετικά με τον παρβοϊό Β19.

Τι είναι ο παρβοϊός (Parvovirus B 19) και ποια είναι η γεωγραφική, ηλικιακή και εποχική κατανομή των λοιμώξεων που προκαλεί;

Ο παρβοϊός B19 (Parvovirus B19) είναι το πιο γνωστό μέλος (γονότυπος) του γένους των ερυθροπαρβοϊών, που παίρνουν το όνομά τους από την ιδιαίτερη «αγάπη» που έχουν για προσβολή των πρόδρομων κυττάρων των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. O παρβοϊός B19 προσβάλλει αποκλειστικά τον άνθρωπο και όχι ζώα (π.χ. σκύλος και γάτα) όπως συμβαίνει με άλλους παρβοϊούς. Η προσβολή από τον παρβοϊό B19 γίνεται συνήθως την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου με εμφάνιση περιπτώσεων λοίμωξης, είτε σποραδικά, ή υπό μορφή σποραδικών εξάρσεων ή ακόμα και μικρών τοπικών επιδημιών, όπως για παράδειγμα σε σχολικές μονάδες, όπου μπορεί να προσβληθεί ποσοστό 25-50% των μαθητών. Οι τοπικές επιδημίες ή σποραδικές εξάρσεις μπορεί να ακολουθούν κύκλους επανεμφάνισης κάθε 4-10 χρόνια. Ο ιός προσβάλλει τον πληθυσμό κυρίως στη σχολική ηλικία, ώστε στην ηλικία των 15 ετών οι μισοί έφηβοι να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στη μετέπειτα ενήλικη ζωή, το ποσοστό αυτό φτάνει το 60-70% και σε προχωρημένη ηλικία το 80-90% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Yπάρχει αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από παρβοϊό;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη έκθεσή του (Απρίλιος 2024) επισημαίνει σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία). Παρότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 δεν ανήκει στα νοσήματα που βρίσκονται υπό συστηματική επιτήρηση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες……………….. Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthreportaz.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο με μολυσμένο αίμα στη Βρετανία. Ρίσι Σούνακ: “Ημέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος”

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Ράντζα και νοσηλείες στους διαδρόμους δίπλα σε… κούτες (Βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας