21:52 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν: "Η Αλβανία να μην καταπατάει ελληνική περιουσία"

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν: "Η Αλβανία να μην καταπατάει ελληνική περιουσία"

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα την “παράνομη καταπάτηση της ιδιωτικής περιουσίας των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία”

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας παραχωρεί αυθαιρέτως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας» τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις».

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «το θέμα των περιουσιών έχει αναδειχθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», και προσθέτει πως «εκτός από θέμα κράτους δικαίου και δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η παράνομη καταπάτηση αγγίζει ευαίσθητα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των μειονοτήτων».

Ερωτά δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια «μέτρα θα λάβει για να προστατέψει την περιουσία των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις και να ενισχύσει το Κράτος Δικαίου» τονίζοντας ότι τα δικαιώματα στην περιουσία και η προστασία των μειονοτήτων, «αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία». Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης ερωτά για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να ενισχυθεί «το κλίμα καλής γειτονίας στην περιοχή, που τραυματίζεται από τέτοιες αποφάσεις».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας