16:56 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εθνικό, αλλά όχι κρατικό το Σύστημα Υγείας

Εθνικό, αλλά όχι κρατικό το Σύστημα Υγείας

Τον δρόμο που θα ακολουθήσει η γενναία μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας ώστε να αποκτήσουμε τα νοσοκομεία του 2030, αφήνοντας πίσω μας εκείνα του… 1990 που έχουμε σήμερα, αλλά και το πώς θα οργανωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που νοσεί και είναι χρόνια τώρα διασωληνωμένος ασθενής στην Εντατική έδειξε ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του σε συνέδριο για την Υγεία στη μετα-COVID εποχή.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

«Πράσινο φως» για περισσότερες Συµπράξεις ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ). Προωθείται η δηµιουργία ενός συστήµατος που όλα τα νοσοκοµεία θα ενώνονται µε τη µορφή «κόµβων» και «ακτίνων», µε συντονιστή το ΕΚΑΒ

Υγείας

Μοντέλο

Με μία φράση του που λέει πολλά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το Σύστημα Υγείας θα είναι εθνικό, αλλά όχι απαραίτητα κρατικό, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για περισσότερες Συμπράξεις ∆ημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ∆ΙΤ), στο μοντέλο που υιοθετήθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να αντέξουν τα δημόσια νοσοκομεία την ασύμμετρη πίεση η οποία τους ασκήθηκε κατά την έξαρση της πανδημίας

Με εργαλείο λοιπόν τις Σ∆ΙΤ, αλλά με οργάνωση, έγκαιρη παρέμβαση και χρηματοδότηση ώστε να μη χρειάζονται πυροσβεστικού τύπου πρωτοβουλίες όπως αυτές που βιώσαμε κατά τους πολύ δύσκολους μήνες του δεύτερου και του τρίτου κύματος της COVID, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα Σύστημα Υγείας το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των χρόνιων νοσημάτων και το δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, η Ελλάδα έχασε το τρένο της υγειονομικής εξέλιξης τις τελευταίες δεκαετίες και ξέμεινε με νοσοκομεία του περασμένου αιώνα, με ελάχιστα μόνο δημόσια νοσοκομεία να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα και να έχουν εκσυγχρονιστεί σε βαθμό που η αποδοτικότητά τους να ξεπερνά το 50%.

Στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία και σε πολλά ιδιωτικά θεραπευτήρια αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν «πυρήνες» γιατρών με τους συνεργάτες τους που δημιουργούν μία εξαιρετική κλινική. Από κει και πέρα όμως το νοσοκομείο δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο υπηρεσιών της «star» κλινικής και είναι αποσπασματική η επιτυχία, ενώ ο ασθενής εξακολουθεί να περιφέρεται σε δαιδαλώδεις διαδρόμους αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και κουβαλώντας μαζί του το ιστορικό του και τις εξετάσεις του, ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα με ένα κλικ στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.

Αναδιάρθρωση

Στην πλήρη αναδιάρθρωσή της η δημόσια υγεία στην Ελλάδα είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των δεδομένων, και το άλμα που πραγματοποίησε η χώρα μας λόγω της COVID, αυτή η fast track ψηφιακή μεταρρύθμιση επιτρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης του ΕΣΥ σε τέτοιο βαθμό που αν δεν είχε συμβεί η πανδημία θα χρειαζόμασταν δεκαετίες για να δούμε αντίστοιχη πρόοδο.

Ένα από τα στοιχήματα που έχει μπροστά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να δημιουργήσουν τον υγειονομικό χάρτη, στον οποίον ο ασθενής θα επωφελείται με αποδοτικές υπηρεσίες, χωρίς να επιβαρύνεται παραπάνω, αφού η διασύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα περνάει μέσα από το πλέγμα του ΕΟΠΥΥ. Έτσι κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση και σε όλες τις προληπτικές εξετάσεις, ώστε να μπει ένα ανάχωμα στην εκθετική εξέλιξη των νοσημάτων φθοράς.

Πριν από περίπου 10 χρόνια, εταιρείες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, με ναυαρχίδα την AbbVie -που έχει βαριά νοσοκομειακά φάρμακα-, είχαν καταστρώσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας στηριζόταν σε περιφερειακά, μικρά και ευέλικτα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία θα διασυνδέονταν με τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie και τότε πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Άκης Αποστολίδης, είχε παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο είχε κατατεθεί ως πρόταση «τροφής για σκέψη» στο τότε υπουργείο Υγείας. Τέτοιου είδους πιλοτικά προγράμματα έμειναν στα χαρτιά μέχρι σήμερα, που το άλμα στην ψηφιακή υγεία και την ψηφιακή μεταρρύθμιση έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει αυτές τις ιδέες.

Κόμβοι

Βλέποντας περιφερειακά νοσοκομεία να έχουν πολύ χαμηλή αποδοτικότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία θα πρέπει να εστιάσουν ακριβώς στη δημιουργία ενός συστήματος που όλα θα ενώνονται με τη μορφή κόμβων και ακτίνων. Τα κεντρικά νοσοκομεία θα είναι οι κόμβοι και στις ακτίνες θα καταλήγουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εκεί όπου θα αντιμετωπίζονται τα οξέα συμβάντα, ενώ ό,τι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα ΤΕΠ, όπως είναι μια πολύ εξειδικευμένη ή μια βαριά χειρουργική επέμβαση, θα μεταφέρεται στο νοσοκομείο-κόμβο εκείνης της ακτίνας και ο κεντρικός διαχειριστής θα είναι το ΕΚΑΒ.

Στις δύσκολες μέρες που προηγήθηκαν του δεύτερου και του τρίτου πανδημικού κύματος, το ΕΚΑΒ αποτέλεσε τον απόλυτο συντονιστή όλου του Συστήματος Υγείας σε εκείνη την αγωνιώδη αναζήτηση ελεύθερων κλινών για τους ασθενείς με COVID, και ακριβώς αυτό θα κληθεί να κάνει και τώρα στη μετα-COVID εποχή για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα. Θα είναι ο κεντρικός διαχειριστής που θα λαμβάνει την ενημέρωση και θα κατευθύνει τον ασθενή στον κατάλληλο υγειονομικό προορισμό-σταθμό. Παράλληλα θα ενδυναμωθεί η κατ’ οίκον φροντίδα των ασθενών και των ηλικιωμένων, ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, και θα δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης, καθώς σε αυτόν τον τομέα η χώρα μας υστερεί πολύ, αφού διαθέτει μονάχα ένα, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απεργία σήμερα Κουτσούμπας: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων» ο ΓΓ του ΚΚΕ (Βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας