23:53 Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Eurogroup-Ecofin: Ξεκινά η «μάχη» Βορρά- Νότου με φόντο τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Eurogroup-Ecofin: Ξεκινά η «μάχη» Βορρά- Νότου με φόντο τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Μία ακόμα προσπάθεια θα καταβάλλουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει συμφωνία γύρω από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2024.

Βασική επιδίωξη, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και μία νομοθετική πρόταση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου. Ωστόσο, η «μάχη» Βορρά –Νότου καλά κρατεί με τους μεν (βόρειες χώρες) να πιέζουν για επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα και τους δε (ευρωπαϊκός Νότος) να ζητούν ήπιες διαδικασίες μετάβασης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Μέχρι να επέλθει συμφωνία, η Κομισιόν μετά και τις κατευθύνσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, το 2024 θεωρεί ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ ενώ για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να ακολουθεί πτωτική πορεία ή να είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, στις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Κομισιόν ενόψει της σύνταξης των Προγραμμάτων Σταθερότητας 2024-2026, έχει ενσωματώσει ορισμένα στοιχεία από την πρόταση που παρουσίασε το Νοέμβριο αναφορικά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα πρέπει να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους καθώς από το επόμενο έτος παύει να ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής που παρείχε δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η επίτευξη των στόχων θα ελέγχεται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Βέβαια οι στόχοι θα εξειδικευθούν για κάθε χώρα-μέλος το Μάιο.

Παράλληλα, έμφαση θα πρέπει πλέον να δοθεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μέσω απόσυρσης των εθνικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και υιοθέτηση ορισμένων, όπου κι όταν χρειάζεται, τα οποία όμως θα είναι στοχευμένα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Επιτροπή «θα περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος και, κυρίως, θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης». Επιπλέον, εκτιμά ότι αρκετά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκαλούν στρεβλώσεις στις τιμές και πιθανόν να έχουν οδηγήσει σε μείωση των κινήτρων για εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση. Οι αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων θα τεθούν επί τάπητος και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.(Ecofin) με στόχο την υπογραφή σχεδίου συμπερασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα 6 δισ. για την Ελλάδα από το Eurogroup

ΕΕ: Το Eurogroup τονίζει στη δήλωση του ότι το 2023 τα μέτρα θα είναι στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις που εκτίθενται προσωρινά

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας