17:03 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Eurogroup: Επιμένει ο πληθωρισμός αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται

Eurogroup: Επιμένει ο πληθωρισμός αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται

Ο πληθωρισμός λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια είναι λίγο πιο «επίμονος» από ό,τι αναμενόταν, αλλά αναμένεται χαλάρωση εντός του 2022, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Αν και σημείωσε ότι η πανδημία παραμένει πρόκληση για τα συστήματα υγείας, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι «παρά τις προκλήσεις η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται».

«Η ευρωζώνη έχει καλή δυναμική ανάκαμψης, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολίων καθώς και την έγκαιρη και αποτελεσματική πολιτική μας απάντηση», τόνισε ο Π. Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι για τρία συνεχόμενα τρίμηνα η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε επίπεδα πριν την πανδημία.

Σχετικά με τη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, ο Π. Ντόναχιου είπε ότι όλοι συμφώνησαν στη σημασία ενός αποτελεσματικού πλαισίου, καθώς και στην ανάγκη να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της προώθησης επενδύσεων φιλικών προς την ανάπτυξη και βιώσιμων δημοσιοοικονομικών στοιχείων. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επανέλθουν σε αυτή τη συζήτηση τους επόμενους μήνες.

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup συζητήσαμε τις θετικές οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη, με τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές να υποστηρίζουν μια ισχυρή ανάκαμψη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο τρέχων υψηλότερος πληθωρισμός είναι παροδικός. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τους στόχους ενός ψηφιακού ευρώ», σχολίασε στο Twitter η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησε ότι η ανάπτυξη είναι «ισχυρή» στην ΕΕ, καθώς και το επίπεδο εμπιστοσύνης τα τελευταία δύο τρίμηνα. Τόνισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Eurogroup, πολλοί υπουργοί υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο της άμεσης απάντησης που δόθηκε για την ανάκαμψη από την πανδημία, μιας απάντησης ισχυρής και συμπληρωματικής μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων. «Παράλληλα, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι, όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός και έγινε σαφές ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις σε λίγες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη 

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, βασικά θέματα στο σημερινό Eurogroup

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις βλέπει το Eurogroup για την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας