13:47 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Ευρωεκλογές 2024: Ο πρώην επικεφαλής του FRONTEX υποψήφιος με το κόμμα της Λεπέν

Ευρωεκλογές 2024: Ο πρώην επικεφαλής του FRONTEX υποψήφιος με το κόμμα της Λεπέν

Ο πρώην επικεφαλής του FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το ακροδεξιό κόμμα τις Μαρίν Λεπέν στις FRONTEX 2024.

Ο Λεζερί θα είναι στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές 2024, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Ο 55χρονος διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX από το 2025 έως το 2022 και παραιτήθηκε εν μέσω πειθαρχικής έρευνας.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει «συμπαγές σχέδιο και τη δυνατότητα να το εφαρμόσει. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα μεταναστών, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον σχέδιο: μπορώ να το καταθέσω», δήλωσε ο Λεζερί στη Journal du Dimanche.

Η θητεία του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σημαδεύτηκε από σωρεία καταγγελιών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγορούσαν τον FRONTEX ότι ανεχόταν τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, έπειτα από την έναρξη πειθαρχικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του OLAF, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, ο Λεζερί «δεν τηρούσε τις διαδικασίες», είχε επιδείξει «απιστία έναντι της ΕΕ» και «διαχειριζόταν με κακό τρόπο το προσωπικό».

Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι «ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο του FRONTEX βρήκαν πειστικές αποδείξεις που να τις υποστηρίζουν».

«Στην πραγματικότητα, επειδή ήθελα να ελεγχθεί η μετανάστευση, δεχόμουν πιέσεις κι αισθανόμουν γενική εγκατάλειψη. Η γαλλική κυβέρνηση με πίεζε να παραιτηθώ. Η Γερμανία δεν είχε πρόθεση να με υποστηρίξει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανώς εχθρική απέναντι στο πρόσωπό μου, ευχόταν την αποχώρησή μου», δήλωσε ακόμα.

«Σκοπός μου είναι να θέσω την εμπειρία μου (…) στην υπηρεσία των Γάλλων. Αφού διηύθυνα τον FRONTEX για σχεδόν επτά χρόνια κι εργάστηκα για το κράτος περίπου τριάντα έτη, ειδικά στα πεδία της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, η απόφαση αυτή είναι λογικά συνεπής», σημείωσε ο Φαμπρίς Λεζερί και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές 2024 αποτελούν «μοναδική ευκαιρία να ξαναβάλουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη στον σωστό δρόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικεφαλής Frontex: Πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η εξάλειψη της παράτυπης μετανάστευσης

Το μυστήριο με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη νεκροψία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας