13:32 Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε τροπολογία - πρόταση των Παπαδημούλη και Κούλογλου που καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε τροπολογία - πρόταση των Παπαδημούλη και Κούλογλου που καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τροπολογία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου στο ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία, 10 χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Με την τροπολογία, που πέρασε με 417 θετικές ψήφους και 263 αρνητικές, οι δύο ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι «η παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, έχει θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα αυτό κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη συριακή σύγκρουση. Μεταξύ άλλων καταδικάζουν την Τουρκία για «τις παράνομες μετακινήσεις των Κούρδων Σύρων από την κατεχόμενη Βόρεια Συρία στην Τουρκία για κράτηση και δίωξη, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης».

Επίσης, προτρέπουν «για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Σύρων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας», υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί μπορεί να ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση εναντίον του κουρδικού πληθυσμού της Συρίας. Τέλος, οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία σε συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που γίνεται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας