5:14 Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αδυναμία αποταμίευσης των νοικοκυριών κίνδυνος για τον επερχόμενο πληθωρισμό

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αδυναμία αποταμίευσης των νοικοκυριών κίνδυνος για τον επερχόμενο πληθωρισμό

Το 1/5 των νοικοκυριών της Ευρωζώνης κατάφερε να αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ.

Όπως διαπιστώνει, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, το 20% των ερωτηθέντων αύξησε τις αποταμιεύσεις του, ενώ το 16% είδε μείωση σε αυτές.

Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επιπλέον «μαξιλάρι» έναντι του πληθωρισμού, ο οποίος πλήττει τις χώρες.

«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται επομένως να περιορίσει την δυνατότητά τους να στηρίξουν την τρέχουσα ανάκαμψη της κατανάλωσης έναντι της αντίστροφης επίπτωσης της πρόσφατης αύξησης στις ενεργειακές τιμές», δήλωσαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «η κατανάλωση στηρίζεται στις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μία ισχυρή αγορά εργασίας».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα Eteron: Ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του

Κυρ. Μητσοτάκης με νέες και νέους για το ΤΕΚΑ: Είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά – Το νέο σύστημα γεννά πόρους που ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας