More

  Έβρος: Σε επιφυλακή και για ηλεκτρονικό πόλεμο

  “Έβρος: Σε επιφυλακή και για ηλεκτρονικό πόλεμο”

  Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

  Αποχωρούν φαίνεται από τα σύνορα του Έβρου οι μετανάστες που είχε παρατάξει ο Ερντογάν. Την Παρασκευή η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας έδιωχνε τον κόσμο που είχε παραταχθεί στα σύνορα στις Καστανιές, ενώ έβαλαν και φωτιές στις σκηνές τους προκειμένου να τους πιέσουν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

  Ωστόσο, την μεθοδική αποχώρηση των μεταναστών από τους καταυλισμούς στο Παζάρκουλε, οι εντάσεις και οι προσπάθειες για καταστροφή του φράχτη συνεχίστηκαν στις Καστανιές. Όπως έγραψε την προηγούμενη Κυριακή η «Μ», άλλωστε, μόνο κάποιοι πρόσφυγες αποχώρησαν κι αυτοί εξαιτίας του κορωνοϊού. Αλλά οι ποινικοί και οι επίλεκτοι κομάντος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων έμειναν στην άλλη πλευρά των συνόρων κι εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς.

  Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, σε μία προσπάθεια αποσυντονισμού των ελληνικών δυνάμεων, οι Τούρκοι έκαναν επίδειξη ισχύος στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Μπλόκαραν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στις περιπόλους, καθώς με διαρκείς παρεμβολές νέκρωσαν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τα κινητά τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όπως και οι απαρχαιωμένοι ασύρματοι που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Το πρόβλημα προκάλεσε συναγερμό στο Πεντάγωνο, αλλά και στην Κατεχάκη. Ξέρουν, άλλωστε, και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και στο Προστασίας του Πολίτη ότι η Άγκυρα είναι ενδεχομένως πιο ισχυρή από την Αθήνα στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Μην ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι έγινε κυβερνοεπίθεση από Τούρκους χάκερς που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλά υπουργεία πρώτης γραμμής, αλλά και σε σημαντικές υπηρεσίες.

  Έπειτα από την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ωστόσο, οι επιτελείς του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θεώρησαν ως δώρο την παρεμβολή στον Έβρο. Με το σκεπτικό πως «όταν συμβαίνει κάτι, αντιμετωπίζεται». Ουσιαστικά, δηλαδή, στην Αθήνα έκαναν λόγο για γκάφα των Τούρκων που ενεργοποίησε κάθε δυνατότητα της Ελλάδας στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου.

  «Για χρόνια απέφευγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε αυτό το κομμάτι για να μην αντιληφθούμε εμείς τις δυνατότητές τους. Και στο Αιγαίο και στον Έβρο κρατούσαν χαμηλούς τόνους στον ηλεκτρονικό πόλεμο και οι παρεμβολές τους στους ασυρμάτους μας και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μας αφύπνισαν και μας επέτρεψαν να κινηθούμε άμεσα για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων», μας εξήγησε άνθρωπος που γνωρίζει πολλά απ’ αυτά που συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δύο υπουργείων.

  Η Άγκυρα, βέβαια, δεν πρόκειται να σταματήσει τα παιχνίδια. Από τον Ιούλιο, άλλωστε, αναμένεται να στείλει στο Αιγαίο το UFUK (A591) ένα «Πλοίο Δοκιμών & Αξιολογήσεως». Πρόκειται για ένα σύγχρονο κατασκοπευτικό καράβι που θα αναλάβει τη συλλογή πληροφοριών, ανίχνευσης και διείσδυσης σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Αλλά στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως και στην ελληνική αεροπορία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τον ηλεκτρονικό πόλεμο από τους Τούρκους και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

  Πρόβλημα ο καιρός

  Για να επιστρέψουμε στον Έβρο, οι εντάσεις κατά τη δ ιάρκεια της εβδομάδας περιορίστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε εξήγηση. Αφενός μεσολάβησε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και αφετέρου οι καιρικές συνθήκες έκαναν πιο δύσκολες τις ενέργειες Τούρκων και μεταναστών, που βασικό μέλημά τους είναι η φθορά του φράχτη. Ακόμα και οι φωτιές δεν μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στις ελληνικές δυνάμεις. Έτσι, είχαμε μερικές μέρες ηρεμίας για την ανασύνταξη όσων βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων.

  Στις Καστανιές θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες τα επεισόδια θα αυξηθούν. Και ενδεχομένως να γίνουν ακόμα πιο άσχημα. Αυτή η άποψη στηρίζεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει οριστικά τα σύνορα με την Τουρκία εξαιτίας του κορωνοϊού. Εκτιμούν, δηλαδή, το πλαίσιο για την προστασία από τη φονική νόσο θα επηρεάσει σημαντικά και την κατάσταση στο σημείο που έχουν παραμείνει οι πιο σκληροί από τους μετανάστες, οι λεγόμενοι «ποινικοί».

  Γι’ αυτό και στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πλέον και άνδρες των ΕΚΑΜ. Ως απάντηση στους Τούρκους κομάντος. Πρόκειται για μονάδα με εξαιρετική εκπαίδευση που η παρουσία της και μόνο στις Καστανιές ενισχύει στον μέγιστο βαθμό την αμυντική ισχύ της Ελλάδας απέναντι σε όσους εξακολουθούν να ονειρεύονται την εισβολή στη χώρα μας.

  Η επιφυλακή, λοιπόν, συνεχίζεται στον Έβρο. Όχι μόνο στις Καστανιές, αλλά και όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αυξήθηκαν, μάλιστα, οι περιπολίες με στρατιώτες που χρησιμοποιούν διόπτρες νυχτερινής όρασης και κάμερες κίνησης για να lockάρουν όσους κινούνται κοντά στη συνοριογραμμή. Ειδικά εκείνους που ενεργούν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι Έλληνες αστυνομικοί και στρατιώτες εντοπίζουν άνδρες των τουρκικών αρχών και κυρίως της στρατωτοχωροφυλακής. Απόδειξη ότι όλο το παιχνίδι με τους μετανάστες είναι οργανωμένο από το καθεστώς του ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν.

  Παράλληλα, όμως, από τα επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο για την κυκλική ξεκούραση των δυνάμεων που βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα στον Έβρο. Και κυρίως των ανδρών που τράβηξαν κουπί τις πρώτες ημέρες πριν φτάσουν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται πλέον για τη φύλαξη των συνόρων.

  Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χάρις Αλεξίου: Η κορυφαία ερμηνεύτρια αποσύρεται από το τραγούδι

  Την απόφαση της να αποσυρθεί από το τραγούδι ανακοινώσε χθες η κορυφαία  ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου  μέσω ραδιοφωνικής  συνέντευξης στον Φώτη Απέργη και στο Δεύτερο...

  Επίθεση με βιτριόλι: Η άγνωστη σχέση του Στ. Κυμπουρόπουλου με την Ιωάννα

  "Ο κόσμος είναι μικρός", λένε πολλοί και ίσως είναι αλήθεια. Σίγουρα όμως δε θα μπορούσε κάποιος εύκολα να φανταστεί πως ο ευρωβουλευτής της ΝΔ,...

  Άγριες Μέλισσες Spoiler: Η Ελένη γλιτώνει από τον γκρεμό αλλά χάνει τα πάντα!

  Η Ελένη θα βρεθεί σε μεγάλη απόγνωση όχι μόνο γιατί θα κερδίσει για μια ακόμα φορά ο Δούκας αλλά και γιατί θα δει τις αδελφές της να είναι χειρότερα από ποτέ!

  Εµπλέκουν γνωστό µιντιάρχη σε υπεξαίρεση 1,32 εκατ. €

  Σε νέες δικαστικές περιπέτειες και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές έχει μπει πολύ γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται και στον τομέα των Media. Του Νίκου Σιδέρη Πρώην συνέταιροι...

  Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί- Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

  Το Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους πληττόμενους εργοδότες έως στις 30 Ιουνίου. Η διαδικασία προσδιορισμού, ο τρόπος πληρωμής  αλλά και...