3:56 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Πιθανότατα το δεύτερο κύμα να είναι φονικότερο του πρώτου - Πώς μεταδίδεται ο ιός σύμφωνα με την El Pais

Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Πιθανότατα το δεύτερο κύμα να είναι φονικότερο του πρώτου - Πώς μεταδίδεται ο ιός σύμφωνα με την El Pais

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για δεύτερο εικοσιτετράωρο. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα που ίσως είναι φονικότερο του πρώτου, όπως έγινε στην πανδημία πριν 100 χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μιλώντας σήμερα στο Open.

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ο αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει και από τον αυξημένο αριθμό τεστ, ενώ στο ερώτημα πόσα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πιθανό να υπάρχουν, απάντησε «πολλαπλάσια, δεν ξέρουμε σίγουρα πόσα». Όσον αφορά την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, σχολίασε ότι «τις επόμενες μέρες θα βλέπουμε και μεγαλύτερους αριθμούς στη Θεσσαλονίκη και μετά λόγω μέτρων θα δούμε αποκλιμάκωση». Οι ειδικοί λένε ότι η διασπορά μέσα στην εστίαση είναι σημαντική και ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε : «Η εστίαση έχει διαπιστωθεί ότι παίζει κύριο ρόλο γιατί τα μέτρα παρακάμπτονται συστηματικά. Σε κάποιες περιοχές δε φοράνε μάσκα».

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης -«Λουκέτο» στην εστίαση, μάσκες παντού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αναστολή λειτουργίας για μπαρ και εστιατόρια σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε Επίπεδο 4 (όπου έχουν ήδη κλείσει) και Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), με εξαίρεση το Take Away και το Delivery.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές αναμένεται να κατεβάσουν ρολά γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, κινηματογράφοι και θέατρα και άλλες ψυχαγωγικές ως επί το πλείστον δραστηριότητες που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί»

Θυμίζουμε πως, μέχρι σήμερα, «κόκκινες» (Επίπεδο 4, mini lockdown) έχουν χαρακτηριστεί οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Λάρισα.

Την ίδια ώρα, σε Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με πορτοκαλί χρώμα, βάφονται ως αυτή την ώρα οι εξής περιοχές: Αττική, Έβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Βοιωτία και σειρά από νησιά στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Νάξος και η Σαντορίνη.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται πως για την ώρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ξεκινά νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενδεχομένως από τις 22:00 ή τις 23:00 και όχι από τις 00:30 που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το γενικό κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν και υπήρξαν εισηγήσεις για λουκέτο στις 21:00 ή 22:00.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές, που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.

Μάσκες μέσα και έξω σε όλη την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους για όλη την Ελλάδα. Την υποχρέωση, δηλαδή, θα έχουν ακόμη και περιοχές που βρίσκονται σε Επίπεδο 1 («πράσινες») υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό, στο μοντέλο των μέτρων ανακούφισης του Μαρτίου και του Απριλίου. Στη συνέχεια, αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

O κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο μπορεί να περιοριστεί με την πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Τα τρία παραδείγματα που εξετάζει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais προσπάθησε να απεικονίσει το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός  με απλά γραφήματα που είναι απόλυτα κατατοπιστικά.

Η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα έχει καταλήξει σε τρεις τρόπους μετάδοσης του ιού: Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας και του βήχα, σπανιότερα από τις μολυσμένες επιφάνειες, και τα αερολύματα, με την εισπνοή, δηλαδή, τα σωματίδια από φορέα του κορωνοϊού.

Η προσομοίωση βασίζεται σε έρευνα του πανεπιστημίου του Colorado και του εργαλείου που ανάπτυξαν, Covid Airborne Transmission Estimator.

Σε ένα δωμάτιο

Στην περίπτωση του δωματίου εξετάζονται έξι άνθρωποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό. Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσεων, έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

 

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα, και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε.

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν.

Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

Σε ένα μπαρ

Στην Ισπανία υπολογίζεται πως στα μπαρ ένας μολυσμένος μπορεί να κολλήσει μέχρι 27 άτομα. Το πείραμα εδώ εξετάζει στις 19.00 το βράδυ τι γίνεται.

Η χωρητικότητα του μπαρ είναι μειωμένη στο 50%, υπάρχουν 15 πελάτες και τρεις εργαζόμενοι, τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει εξαερισμός. Μετά από έξι ώρες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.

Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται στα 8.

Αν υπάρχει, δε, εξαερισμός, καθήμενοι μόνο, μάσκες και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο.

Σε μια τάξη με 24 μαθητές

Έστω ότι ο “ασθενής μηδέν” είναι ο εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο, καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο και αρκετές φορές δυνατότερα προκειμένου να ακουστεί.

Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό που είναι φορέας του ιού, και χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά.

Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε.

Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε σε αυτή σε μία ώρα, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει για μόλις έναν μαθητή.

Η διασπορά του κορωνοϊού 

Όπως θα δείτε παρακάτω, κάθε πορτοκαλί κουκκίδα αντιπροσωπεύει μια “δόση” αναπνευστικών σωματιδίων ικανών να μολύνουν κάποιον σε περίπτωση εισπνοής. Στο χειρότερο σενάριο φωνάζοντας ή τραγουδώντας σε κλειστό χώρο για μια ώρα, ένα άτομο με Covid-19 απελευθερώνει 1500 μολυσματικές “δόσεις”.

 

Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα, και συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο, όσο περνά η ώρα.

Πηγή β μέρους: El Pais

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Lockdown στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ

Η χρήση μάσκας μπορεί να σώσει έως και 266.000 ζωές στην Ευρώπη έως τον Φεβρουάριο

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας