12:06 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Οι έξι έμπλεξαν με τον έβδομο!

Οι έξι έμπλεξαν με τον έβδομο!

 

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ακυρώθηκε η κοινή Συνέντευξη Τύπου του Ντόναλτ Τραμπ και της Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου των G 7 στην Ταορμίνα της Σικελίας και άπαντες υποψιάστηκαν πως δεν πήγαν καλά τα πράγματα μεταξύ των δύο ηγετών και κατ’ επέκταση των υπόλοιπων.

Όντως, ώρες αργότερα οι πληροφορίες άρχισαν να μεταδίδονται από το χώρο της Συνόδου και να γίνεται γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Καγκελάριος της Γερμανίας. Φαίνεται πως μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργήθηκε ψυχρότητα επειδή ο Ντόναλτ Τραμπ έκρινε υπερβολικές τις δαπάνες για την προστασία του κλίματος και εκτός της φιλοσοφίας του το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για το σκοπό αυτό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαφώνησε σε αυτή την ατζέντα και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να βρει μία κοινή συνισταμένη με τους λοιπούς ηγέτες. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός της υποχώρησής του σε θέματα που άπτονται της καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού και των προσφύγων, αν και υπήρξαν δυσκολίες όσον αφορά στην προσπάθεια διατύπωσης των αποφάσεων.

Ο Τραμπ συμφώνησε εύκολα όταν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως οι ισχυροί πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στην Συρία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως παίρνει πρωτοβουλίες και σκοπεύει να συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα του εκφράσει  τη στήριξή του και στο θέμα της Ουκρανίας. Εννοείται πως ο κ. Τραμπ δεν συμφώνησε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε εμπλοκή με την Ουκρανία!

Οι G7 συμφώνησαν στη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, για «τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού» και συμφώνησαν στην απαγόρευση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών!

Εκφράστηκε, τέλος, η ετοιμότητα των «Επτά Ισχυρών» όσον αφορά στην ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε μέσα σε εκνευρισμό με τον Ντόναλτ Τραμπ να μη θέλει να παραστεί σε κοινές δηλώσεις  με την Άνγκελα Μέρκελ και να την κατηγορεί πως η Γερμανία ευθύνεται για τις άνευ λόγου σπατάλες των ισχυρών…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας