Ένας γιγαντιαίος πλανήτης 124 έτη φωτός από τη Γη έχει δώσει τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι η εξωγήινη ζωή μπορεί να ευδοκιμεί πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.
Οι παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ενός πλανήτη που ονομάζεται K2-18 b φαίνεται να αποκαλύπτουν τα χημικά αποτυπώματα δύο ενώσεων που στη Γη είναι γνωστό ότι παράγονται μόνο από τη ζωή.
Η ανίχνευση των χημικών ουσιών, το διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και το διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS) δεν θα ισοδυναμούσε με απόδειξη της εξωγήινης βιολογικής δραστηριότητας, αλλά θα μπορούσε να φέρει την απάντηση στο ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν πολύ πιο κοντά.
“Αυτό είναι το ισχυρότερο στοιχείο μέχρι σήμερα για μια βιολογική δραστηριότητα πέρα από το ηλιακό σύστημα”, δήλωσε ο καθηγητής Nikku Madhusudhan, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που ηγήθηκε των παρατηρήσεων. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να αναρωτηθούμε τόσο για το αν το σήμα είναι πραγματικό όσο και για το τι σημαίνει».
Πρόσθεσε: “Σε δεκαετίες από τώρα, μπορεί να κοιτάξουμε πίσω σε αυτό το χρονικό σημείο και να αναγνωρίσουμε ότι ανακαλύψαμε το ζωντανό σύμπαν κοντά μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής, όπου ξαφνικά το θεμελιώδες ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι αυτό που είμαστε σε θέση να απαντήσουμε.”
Άλλοι είναι πιο δύσπιστοι, με ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με το εάν οι συνολικές συνθήκες στο K2-18 b είναι ευνοϊκές για τη ζωή και εάν τα DMS και DMDS, τα οποία παράγονται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν στη Γη, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα ως βιουπογραφές.
Ο K2-18 b, που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, έχει σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη είναι 2,6 φορές μεγαλύτερος και περιφέρεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, έναν ψυχρό κόκκινο νάνο μικρότερο από το μισό μέγεθος του ήλιου. Όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φάνηκε να εντοπίζει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του το 2019 , οι επιστήμονες το ανακήρυξαν «τον πιο κατοικήσιμο γνωστό κόσμο» πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.
Πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ απομακρυσμένοι για να φωτογραφηθούν ή να φτάσουμε με ρομποτικά διαστημόπλοια. Αλλά οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος, την πυκνότητα και τη θερμοκρασία τους και να διερευνήσουν τη χημική τους σύνθεση παρακολουθώντας τον εξωπλανήτη καθώς περνάει από την όψη του αστέρα-ξενιστή του και μετρώντας το αστρικό φως που έχει φιλτραριστεί στην ατμόσφαιρά του.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Astrophysical Journal Letters, υποδηλώνουν συγκεντρώσεις DMS, DMDS ή και των δύο χιλιάδες φορές ισχυρότερες από τα επίπεδα στη Γη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαλύφθηκε κοντινός πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή
Συγκλονιστικά νέα: Μεγάλες πιθανότητες για εξωγήινη ζωή σε εξωπλανήτες του Trappist-1 βλέπει η NASA