16:06 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

FaceApp: Η νέα τρέλα που μας «γερνά»

FaceApp: Η νέα τρέλα που μας «γερνά»

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Σε χρόνο ρεκόρ το FaceApp απέκτησε δεδομένα και φωτογραφίες 100 εκατ. χρηστών από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ακόμη και στελέχη κυβερνήσεων κατέβασαν την εφαρμογή για να δουν πως θα είναι στο μέλλον!

H συγκεκριμένη εφαρμογή, επιτρέπει στον χρήστη να τροποποιήσει την φωτογραφία του και να δει πως θα δείχνει σε 50 χρόνια! Όμως τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει έντονη ανησυχία για το πόσο «αθώο» είναι το συγκεκριμένο application και τι ισχύει τελικά με την ασφάλεια των δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Έρευνα για το FaceApp

Σύμφωνα με το site του FaceApp, η εφαρμογή έχει πάνω από 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ωστόσο πολλά διεθνή ΜΜΕ εικάζουν ότι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα λόγω της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος. Ο Τσακ Σούμερ, Αμερικανός γερουσιαστής, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης.

Ο Έλληνας χάκερ Θεοφάνης Κασίμης μιλά στην «Μπαμ στο Ρεπορταζ» , για την εφαρμογή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

’’Το FaceApp είναι μια δημοφιλής εφαρμογή smartphone που σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα φίλτρο στις selfies. Εϊναι μία εξέλιξη στο κόσμο της AI (Artificial Intelligence). Αυτό σας επιτρέπει να δείτε, για παράδειγμα, πως θα φαινόσασταν ως γέρος ή ως γυναίκα. Η δημοτικότητα της εφαρμογής έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες και χρησιμοποιείται επίσης από πολλές διασημότητες. Το FaceApp συλλέγει και αποθηκεύει όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι χρήστες. Επιπλέον, αποθηκεύονται δεδομένα που δίνουν πληροφορίες για το τηλέφωνό σας, μαζί με τα cookies, τα αρχεία καταγραφής, την τοποθεσία σας και τη χρήση της εφαρμογής σας’’.

Μπορεί τα δεδομένα μας να τα εκμεταλλευτούν τρίτοι;

Όσο για το αν τα δεδομένα μας μπορούν να τα εκμεταλλευτούν τρίτα άτομα απαντά πως: ’’Εάν τα δεδομένα του FaceApp πέσουν σε λάθος χέρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκιαγραφήσουν ένα εκτεταμένο προφίλ της συμπεριφοράς σας στο διαδίκτυο. Η φωτογραφία σας και ο κωδικός αναγνώρισης του τηλεφώνου σας μπορούν να συνδεθούν με δεδομένα από, π.χ., διαρροές δεδομένων, για να προσδιοριστούν τα ενδιαφέροντά σας. Ακόμα και διαρροές διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστωτικές κάρτες και κωδικοί πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν με αυτό το προφίλ. Μοιράζοντας cookies από τη συσκευή σας, ακόμη και η συμπεριφορά σας στο internet θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, για κλοπή ταυτότητας ή κατασκοπεία’’, πρόσθεσε.

O κ. Κασίμης, είπε ακόμη πως ’’εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εκμεταλλευτεί στο παρελθόν διαρροή δεδομένων με παρόμοιο τρόπο, για παράδειγμα, για να υποκλέψουν ταυτότητες ή να χακάρουν λογαριασμούς’’.

 Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση με το FaceApp;

‘’Το FaceApp κατασκευάζεται από την Wireless Labs, μια εταιρεία που έχει ως έδρα την Ρωσία. Η εταιρεία δεν διαθέτει ευρωπαϊκό γραφείο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίκληση του ευρωπαϊκού νόμου περί ιδιωτικότητας. Η εταιρεία πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στις αιτήσεις παράδοσης ή διαγραφής των δεδομένων σας. Επιπλέον, το FaceApp δεν θα σας πει πού βρίσκονται τα δεδομένα σας αυτήν τη στιγμή. Το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται στη Ρωσία αποτελεί επίσης σημάδι μη εμπιστοσύνης. Κυβερνητικοί hacker στη χώρα έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για επιθέσεις hacking και προσπάθειες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα’’.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη χρήση των δεδομένων μου;

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το FaceApp δεν μπορούν πλέον να αφαιρεθούν από την εταιρεία. Μπορείτε να επιλέξετε να καταργήσετε την εφαρμογή και να την χρησιμοποιήσετε πλέον, για να αποτρέψετε τη συλλογή νέων δεδομένων.

Επιπλέον, με μελλοντικές δωρεάν εφαρμογές είναι συνετό να βλέπουμε πού είναι ο δημιουργός και τι συμβαίνει με τα δεδομένα. Η δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας εφαρμογής δηλώνει συχνά τι συλλέγει ο προγραμματιστής και ποια είναι η χρήση του.

Εάν μια εταιρεία βρίσκεται στην Ευρώπη, τότε ο κατασκευαστής πρέπει να συμμορφώνεται με έναν αυστηρό νόμο περί απορρήτου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων σας.

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε πριν κατεβάσουμε μια εφαρμογή από το Google Store ή από το Apple Store έδωσε τις εξής συμβουλές:

* Διαβάζω προσεχτικά τους όρους χρήσης της εφαρμογής

* Ρυθμίζω την άδεια πρόσβασης στις φωτογραφίες αναλόγως

* Ανεβάζω φωτογραφίες που είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά

* Αν έχω ήδη χρησιμοποιήσει απερίσκεπτα την εφαρμογή, στο εξής αλλάζω τις ρυθμίσεις άδειας πρόσβασης στο κινητό μου, ώστε να είμαι σίγουρος

* Αν θέλω ακριβώς να ξέρω τι στοιχεία έχει κρατήσει η εφαρμογή, επικοινωνώ με την εταιρεία για να μου αποσταλλεί ο φάκελος με τα στοιχεία που συνέλεξαν και μου ανήκουν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας