21:49 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Facebook: Ειδική σήμανση σε ΜΜΕ κυβερνήσεων - Θα σβήνει αναρτήσεις

Facebook: Ειδική σήμανση σε ΜΜΕ κυβερνήσεων - Θα σβήνει αναρτήσεις

Η Facebook ανακοίνωσε νέο μέτρο για τις αναρτήσεις ειδησεογραφικών μέσων που χρηματοδοτούνται από κυβενρήσεις, κατά το οποίο θα υπάρχει ειδική σήμανση και μετά το καλοκαίρι μπορεί και να διαγράφονται.

To μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο φτιάχνει έναν κατάλογο με τα δημοσιογραφικά μέσα χωρών από όλον τον κόσμο και προς το παρόν περιλαμβάνει μέσα της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα το ρωσικό Sputnik, το ιρανικό Press TV και το κινεζικό Xinhua News.

Η Facebook δεν θα εφαρμόσει σήμανση σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς επισημαίνει ότι ακόμη και κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν δημοσιογραφική ανεξαρτησία, διευκρίνισε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας της Facebook.

Η Facebook, ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο τα σχέδιά της για την δημιουργίας ειδικής σήμανσης για τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η εισαγωγή του μέτρου γίνεται την ώρα που η εταιρεία δέχεται σφοδρές επικρίσεις, και εκ των έσω, για την απόφασή της να μην αγγίξει τις παραπλανητικές και ρατσιστικές αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου των ΗΠΑ.

O Αμερικανός πρόεδρος είχε αναρτήσει σχετικά με τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, μια έκφραση που έχει χρησιμοποιηθεί από έναν αστυνομικό του νότου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και της αναταραχής σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών στη δεκαετία του 1960.

«Όταν ξεκινάει λεηλασία ξεκινάει και η ρίψη» εννοώντας την ρίψη δακρυγόνων και πυροβολισμών.

Διαβάστε επίσης:

Facebook: Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι με τον Ζάκερμπεργκ επειδή επιτρέπει στον Τραμπ να κάνει αναρτήσεις που προάγουν την βία για την δολοφονία Φλόιντ

Η εφαρμογή των μέτρων έρχεται λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία δεν θα χρησιμοποιήσει σήμανση για μέσα που συνδέονται με μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα, διότι, κατά τον Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, αυτό θα οδηγούσε σε έναν «πολύ, πολύ ολισθηρό δρόμο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πρέπει να δημιουργούν επιλεκτικά εμπόδια για τα πρακτορεία ειδήσεων.

«Ελπίζουμε ότι η εν λόγω πλατφόρμα μπορεί να βάλει στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις και να τηρήσει ανοικτή και θετική στάση προς τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης κάθε χώρας», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται ο “πόλεμος” μεταξύ Τραμπ και Twitter για τα fake news

Ακολουθώντας τα χνάρια του Youtube

Η Facebook δεν είναι η πρώτη εταιρεία που λαμβάνει τέτοια μέτρα.

Το YouTube, ιδιοκτησίας της Alphabet Inc Google, άρχισε το 2018 τον εντοπισμό των καναλιών βίντεο με ενημερωτικό περιεχόμενο που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις.

Αλλά επικρίνεται διότι έχει παραλείψει να τοποθετήσει σήμανση σε ορισμένα κρατικά μέσα, επιτρέποντάς τους να έχουν έσοδα από διαφημίσεις και καταχωρίσεις με υλικό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Σε blog post, η Facebook δηλώνει ότι η σήμανση θα εμφανίζεται σε όλες τις σχετικές σελίδες παγκοσμίως και στο περιεχόμενο του News Feed εντός των ΗΠΑ.

Η Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει διαφημίσεις και καταχωρίσεις κρατικών θεσμών που απευθύνονται στους αμερικανούς χρήστες λαμβάνοντας εξαιρετικά προληπτικά μέτρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Και τo twitter στον αγώνα καταπολέμησης της προπαγάνδας και των fake news

Για πρώτη φορά το Twitter ωθεί τους χρήστες του να ελέγξουν το περιεχόμενο των συνεχώς αμφιλεγόμενων και προκλητικών tweets του Αμερικανού Προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ.

Thn Τρίτη 26 Μαΐου, η διαδικτυακή πλατφόρμα προειδοποίησε τους χρήστες του ότι οι ισχυρισμοί του σχετικά με «τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου» ήταν ψευδείς και είχαν απορριφθεί από τους ελεγκτές γεγονότων.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή για το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο αποτελεί το κύριο εργαλείο του Τραμπ για να μεταφέρει μια μη φιλτραρισμένη έκδοση του μηνύματός του στο κοινό του, μετά από χρόνια ανοχής των πολιτικών σχετικά με το περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.

Διαβάστε επίσης:

Το Twitter “ξεμπροστιάζει” τον Τραμπ για fake news

Η εταιρεία αυστηροποίησε τις πολιτικές τα τελευταία χρόνια, μετά από την κριτική που έχει δεχτεί για την “ουδέτερη στάση” της αναφορικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων στην πλατφόρμα της, η οποία έχει επιτρέψει την ανάπτυξη καταχρήσεων, πλαστών λογαριασμών και παραπληροφόρησης.

Η κίνηση του Twitter να αντικρούσει τα λεγόμενα του Τραμπ προκάλεσε προφανώς την οργισμένη αντίδρασή του και την ερμήνευσε με τον τρόπο που συνηθίζει να κάνει, δηλαδή ως πολιτική επίθεση.

Σε tweet του κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές του 2020 γράφωντας, «Το Twitter καταπνίγει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΗ και εγώ, ως Πρόεδρος, δεν θα το επιτρέψω να συμβεί!».

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, ισχυρίστηκε σε tweets την Τρίτη ότι τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου θα ήταν «ουσιαστικά δόλια» και θα οδηγήσουν σε «νοθευμένες εκλογές». Ξεχώρισε επίσης τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια για το θέμα, παρόλο που η πολιτεία δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου.

Λίγες ώρες αργότερα, το Twitter δημοσίευσε μια ειδοποίηση, με μπλε θαυμαστικό κάτω από αυτά τα tweets, προτρέποντας τους αναγνώστες να «πάρουν τα γεγονότα σχετικά με τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου» και κατευθύνοντάς τους σε μια σελίδα με πληροφορίες συγκεντρωμένες από την συντακτική ομάδα του Twitter σχετικές με το θέμα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Δεν αποκλείεται να κλείσει τον λογαριασμό του Τραμπ αν συνεχίσει να δημοσιεύει εμπρηστικά μηνύματα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας