13:05 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Φινλανδία: Παρατείνεται επ’ αόριστον το κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία

Φινλανδία: Παρατείνεται επ’ αόριστον το κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία

Η Φινλανδία παρατείνει επ’ αόριστον το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία και θα προσθέσει άλλα τρία λιμάνια στον κατάλογο όπου απαγορεύονται τα ταξίδια από τη γειτονική χώρα, ανακοίνωσε χθες το Ελσίνκι, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα. Το Κρεμλίνο αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σκανδιναβική χώρα έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς είχαν αυξηθεί γεωμετρικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία των συνοριακών αρχών, περισσότεροι από 1.300 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Υεμένη, η Σομαλία και η Συρία εισήλθαν σε φινλανδικό έδαφος από τη Ρωσία μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν πριν από αυτήν την περίοδο, οι αριθμοί ήταν κατά μέσο όρο ένα άτομο την ημέρα.

Η κυβέρνηση του Ελσίνκι είχε γνωστοποιήσει πριν από δύο μήνες ότι το κλείσιμο των συνόρων επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου. Όμως χθες η υπουργός Εσωτερικών Μαρί Ραντάνεν δήλωσε ότι “αυτή την άνοιξη δεν είδαμε τίποτα που θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ουσιαστικά”.

Πέρυσι επήλθε ρήξη στις σχέσεις Φινλανδίας-Ρωσίας, αφού το Ελσίνκι εγκατέλειψε τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας που διατηρούσε για δεκαετίες και προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα υπέγραψε και αμυντικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα είναι κλειστά, κάποιοι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να φτάνουν από τη Ρωσία και η φινλανδική κυβέρνηση φοβάται ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά με την έλευση της άνοιξης και την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία κοντά στα σύνορα, οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαλειοποιηθούν κατά της Φινλανδίας», σημείωσε η Ραντάνεν, εννοώντας ότι ενδεχομένως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να κατευθύνονται εσκεμμένα από τη Μόσχα προς τη Φινλανδία, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στη σκανδιναβική χώρα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πολιτική και στρατιωτική τους στήριξη προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο τριών λιμανιών για σκάφη αναψυχής από Ρωσία ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της «εργαλειοποιημένης» μετανάστευσης καθώς μπαίνει η άνοιξη. Πρόκειται για τα λιμάνια στα νησιά Σάντιο και Χααπασαάρι της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς και στην πόλη Νουιζάμαα στις όχθες μιας λίμνης που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φινλανδία: Ενδέχεται να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα αιτούντων άσυλο που φτάνουν μέσω Ρωσίας

Η Φινλανδία κλείνει ξανά τα μεθοριακά περάσματα με την Ρωσία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας