16:54 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

«FLiRT»: Η νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ

«FLiRT»: Η νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ

Μια νέα, ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή της COVID-19 που ονομάζεται KP.2 κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και οδηγεί σε αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα πιθανό κύμα εντός του καλοκαιριού.

Το KP.2 είναι μέρος μιας νέας οικογένειας παραλλαγών, τις οποίες οι επιστήμονες ονόμασαν «FLiRT» από τις μεταλλάξεις τους. Τον περασμένο μήνα, η KP.2 ξεπέρασε γρήγορα την JN.1, την υποπαραλλαγή της omicron που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων COVID τον περασμένο χειμώνα, για να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις Η.Π.Α.

Επί του παρόντος, η KP.2 ευθύνεται για πάνω από το ένα τέταρτο των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων που έληξε στις 11 Μαΐου, η KP.2 αποτελούσε περίπου το 28,2% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ, από περίπου 6% στα μέσα Απριλίου και μόλις 1% στα μέσα Μαρτίου. Μετά την KP.2, η επόμενη πιο κοινή παραλλαγή είναι η JN.1, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των περιπτώσεων, ακολουθούμενη από δύο υποπαραλλαγές JN.1, JN.1.7 και JN.1.16.

Μια άλλη παραλλαγή FLiRT, που ονομάζεται KP.1.1, κυκλοφορεί επίσης στις ΗΠΑ, αλλά είναι λιγότερο διαδεδομένη από την KP.2. Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το CDC.

Αν και τα κρούσματα και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί και η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε φάση ηρεμίας, οι νέες παραλλαγές FLiRT προκαλούν φόβο για ένα κύμα λοιμώξεων αυτό το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι KP.2 και KP.1.1 μπορεί να διαφεύγουν καλύτερα από το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των μεταλλάξεων της πρωτεΐνης ακίδας τους, ενώ η φθίνουσα ανοσία και η περιορισμένη πρόσληψη του τελευταίου εμβολίου για την COVID-19 έχουν δημιουργήσει έναν πιο ευαίσθητο πληθυσμό.

Θα υπάρξει άλλη μια έκρηξη της COVID-19; Ποια είναι τα συμπτώματα των παραλλαγών FLiRT; Είναι ακόμα αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Ποιες είναι οι παραλλαγές της FLIRT;

Οι παραλλαγές FLiRT – KP.2 και KP.1.1 – αποτελούν spinoffs του JN.1.11.1, άμεσου απόγονου του JN.1, και εντοπίστηκαν αρχικά σε δείγματα λυμάτων στις ΗΠΑ.

Οι νέες παραλλαγές έχουν δύο επιπλέον μεταλλάξεις που τις ξεχωρίζουν από το JN.1 και φαίνεται να τους δίνουν πλεονέκτημα έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με τον Dr. Albert Ko, λοιμωξιολόγο και καθηγητή δημόσιας υγείας, επιδημιολογίας και ιατρικής στο Yale School of Public Health.

Το ψευδώνυμο «FLiRT» βασίζεται στις τεχνικές ονομασίες για τις μεταλλάξεις τους, σύμφωνα με την Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

Ακριβώς όπως και άλλα στελέχη COVID-19 που έχουν κυριαρχήσει στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο – JN.1, HV.1, EG.5 γνωστό και ως Eris και XBB.1.16 ή Arcturus – οι παραλλαγές FLiRT αποτελούν μέρος της οικογένειας omicron.

Η εμφάνιση του KP.2 και άλλων παραλλαγών της FLiRT είναι η «ίδια παλιά ιστορία», λέει ο Andrew Pekosz, Ph.D., ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται και δημιουργεί μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, η οποία γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος. «Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα συμβεί, σε τρεις έως έξι μήνες, είναι πολύ πιο γρήγορο από ό,τι βλέπουμε με άλλους ιούς όπως η γρίπη», λέει ο Pekosz.

Είναι οι νέες παραλλαγές πιο μεταδοτικές;

«Είναι ακόμη νωρίς, αλλά η αρχική εντύπωση είναι ότι αυτή η παραλλαγή (KP.2) είναι μάλλον μεταδοτική», λέει ο Δρ William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από την KP.2 αυξάνεται ενώ το ποσοστό που προκαλείται από άλλες παραλλαγές μειώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η KP.2 έχει χαρακτηριστικά που της δίνουν πλεονέκτημα, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Η KP.2 μοιάζει πολύ με το γονικό της στέλεχος JN.1, λέει ο Pekosz, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό” λέει ο Pekosz.

Πάνω από το 97% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν φυσικά ή επαγόμενα από εμβόλια αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με το CDC, αλλά αυτή η ανοσολογική προστασία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η φθίνουσα ανοσία δημιουργούν έναν ευάλωτο πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στις παραλλαγές FLiRT να υπερισχύσουν. Μόνο ο χρόνος και τα περισσότερα δεδομένα θα δείξουν, σημειώνουν οι ειδικοί.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι η KP.2 είναι αρκετά μεταλλαγμένη έτσι ώστε τα τρέχοντα εμβόλια και η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση να παρέχουν μόνο μερική προστασία, λέει ο Schaffner. «Θα πρέπει να δούμε πόσο αληθές είναι αυτό, αλλά φαίνεται ότι με τον καιρό θα γίνει μια πιο σημαντική παραλλαγή», προσθέτει.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εμφάνιση της KP.2, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα», λέει ο Ko.

Συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «FLiRT»

Η παραλλαγή «FLiRT» φαίνεται να έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της JN.1, τα οποία περιλαμβάνουν:

Πυρετό ή ρίγη
Βήχα
Πονόλαιμο
Συμφόρηση ή καταρροή
Πονοκέφαλο
Μυϊκούς πόνους
Δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
«Ομίχλη του εγκεφάλου»
Γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ήπια διάρροια, έμετος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

ΕΚΠΑ: Η αυτοάνοση γυροειδής αλωπεκία συσχετίζεται με τη νόσηση από COVID-19

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας