12:04 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Φοιτητικές εστίες: Face control, ξύλο και απειλές από τις συμμορίες στην Πολυτεχνειούπολη – Ζητούσαν μέχρι και ταυτότητες

Φοιτητικές εστίες: Face control, ξύλο και απειλές από τις συμμορίες στην Πολυτεχνειούπολη – Ζητούσαν μέχρι και ταυτότητες

Σκορπούσαν τον τρόμο στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης από το 2019 τα μέλη των τριών συμμοριών που εξαρθώθηκαν ύστερα από την ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. χθες (27.09.2022) το πρωί.

Όλα τα ηγετικά στελέχη των τριών συμμοριών ζούσαν στην Πολυτεχνειούπολη, τα μέλη τους έκαναν face control στους φοιτητές, έδερναν και τρομοκρατούσαν χωρίς έλεος και έμπαιναν σε διαμερίσματα με το «έτσι θέλω». Στη διάρκεια της δράση τους έκαναν ληστείες και κλοπές σε σπίτια και μαγαζιά στη Αττική, έκαναν διακίνηση ναρκωτικών.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε σήμερα την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, που «κρατάει» από το 2019, ενώ δυο από τους συλληθφέντες ήταν μέλη της σπείρας με τα καλάσνικοφ, που λήστευε σπίτια και βίαζε γυναίκες στα νότια προάστια πριν από μερικά χρόνια! Πρωτοπαλίκαρο του 30χρονου σεσημασμένου και αρχηγού της τρίτης συμμορίας, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση, είναι ο σύντροφος της 22χρονης δόκιμης αστυνομικού, η οποία κατηγορείται ως πληροφοριοδότης των συμμοριών!

Συνολικά, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε 32 συλλήψεις. Οι τρεις συμμορίες διέπρατταν ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά. Εννέα από τα ηγετικά στελέχη τους, έμεναν μέσα στην Πολυτεχνειούπολη και άλλα 12 «μπαινόβγαιναν» όποτε ήθελαν, εκφοβίζοντας, δέρνοντας και απειλώντας τους φύλακες και τους φοιτητές. Έναν απ’ αυτούς τον είχαν απειλήσει με όπλο, άλλους τους είχαν κλέψει.

Face control 

Τα εννέα από τα ηγετικά στελέχη των συμμοριών, μαζί με τις οικογένειές τους (!), ζούσαν μέσα στην Πολυτεχνειούπολη. Και όχι μόνο έμεναν εκεί, αλλά έμεναν και όπου ήθελαν! Διάλεγαν ένα από τα διαμερίσματα της φοιτητικής εστίας, έμπαιναν μέσα κι αν κάποιος φοιτητής ήταν… άτυχος και έμενε ήδη εκεί, τον έδερναν και τον πετούσαν έξω!

Είχαν φτάσει δε στο σημείο να τοποθετήσουν κάποιους από τους συλληφθέντες στην είσοδο του κτιρίου για να κάνουν face control! Αν κάποιον τον ήξεραν, τον άφησαν να περάσει. Αν όχι, του ζητούσαν ταυτότητα (!), του έκαναν έλεγχο για το αν ήταν αστυνομικός και μετά τον άφηναν να περάσει.

Στα τρία χρόνια της δράσης τους, είχαν απειλήσει φοιτητές και φύλακες, είχαν βγάλει όπλο, είχαν δείρει αλλά ποτέ δεν έγινε επώνυμη καταγγελία, αφού τα θύματα ήταν τρομοκρατημένα.

Οι κώδικες, ο μύθος της μεγάλης ζωής και το παρελθόν

Τα μέλη των τριών συμμοριών είχαν, φυσικά, και τη δική τους «γλώσσα». Στο λεξιλόγιό τους, η κοκαΐνη ήταν «η κυρία» ή «η άσπρη», η υδροπονική κάνναβη λεγόταν «mall» και η αστυνομία ήταν «οι μαύροι» ή «τα σκυλιά».

Ο 30χρονος (άνθρωπος με σκληρό ποινικό παρελθόν) που επιχείρησε να επιτεθεί με κατσαβίδι στην 35χρονη ανθυπαστυνόμο με αποτέλεσμα εκείνη να τον πυροβολήσει και να τον τραυματίσει, ήταν ο στρατολογητής. Ήταν ο άνθρωπος που υποσχόταν τη «μεγάλη ζωή» στα πρόσωπα που έκανε μέλη των συμμοριών. Εκείνος ζούσε εκτός Πολυτεχνειούπολης, μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του.

Η αστυνομία έκανε πρώτα επιχείρηση στο σπίτι του και προσήγαγε τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα εκείνος να πάει (μέσα από την Πολυτεχνειούπολη) στο Α.Τ. Ζωγράφου, απειλώντας… Θεούς και Δαίμονες. Θεωρείται πως αυτό ήταν και το κίνητρο της απόπειρας να επιτεθεί με κατσαβίδι στην αστυνομικό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες της Πολυτεχνειούπολης είναι και δυο άτομα που είχαν συλληφθεί, το 2011, ως μέλη της σπείρας με τα καλάσνικοφ, η οποία λήστευε σπίτια στα νότια προάστια και βίαζε γυναίκες! Οι δυο άνδρες είχαν αποφυλακιστεί πριν από 1,5 χρόνο και αμέσως αφού βγήκαν από τη φυλακή, επέστρεψαν στην Πολυτεχνειούπολη!

Ποιοί είναι

Από την πρώτη εγκληματική ομάδα έχουν συλληφθεί εννέα μέλη της. σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα μέλη της πρώτης συμμορίας εμπλέκονται σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε σπίτια, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 4 αυτοκίνητα,
 • 2 πιστόλια,
 • 4 γεμιστήρες,
 • 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
 • πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
 • 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
 • 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
 • 7.515 ευρώ και
 • εξοπλισμός για επεξεργασία – παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Για τη δράση της δεύτερης εγκληματικής ομάδας συνελήφθησαν 24 μέλη και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης ως ορμητήριο για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό τους, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Εκεί, επίσης, κρύβονταν για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

 • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
 • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
 • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
 • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
 • Έκαναν face control για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 ληστείες και 2 κλοπές που διαπράχθηκαν σε περιοχές κοντά στην Πολυτεχνειούπολη.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Καραμπίνα,
 • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
 • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
 • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
 • σιδερογροθιά,
 • 20 φυσίγγια,
 • αλεξίσφαιρο,
 • ζυγαριά ακριβείας,
 • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
 • μπαλακλάβα και
 • δύο τρίφτες και γάντια.

Για την τρίτη συμμορία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση άλλων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα καλάσνικοφ, οι δύο επιθέσεις και ο ηθικός αυτουργός

Λαμία: Σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε 5χρονο αγοράκι

Πηγή: newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας